Regnspiran av Sara Lidman

Ibland hittar jag böcker som är gamla och slitna på bokbytardisken, som den här av Sara Lidman, en av våra största författare på 1900-talet. Regnspiran är hennes tredje roman.
Handlingen är förlagd till en by i Västerbotten och huvudpersonen är Linda. Romanen börjar i slutet av 1800-talet och fortsätter ett par decennier in i 1900-talet.
Linda är dotter till Egron och Hanna Ståhl som har ett litet jordbruk. De var lite till åren komna när de äntligen fick ett barn, ett ovanligt barn. Linda är egensinnig och ser till att få som hon vill. Dessutom är hon synsk.
Byn och byborna är fint beskrivna med ett rikt poetiskt språk. Det är en underbar rytm i Sara Lidmans berättande. Regnspiran är en tragisk historia men där finns värme och en hel del humor. Något som jag tycker är bra är att mycket av kvinnornas arbete i byn beskrivs.
Sara Lidman använder vissa dialektord och uttryck, något som hon fortsatte med i sitt författarskap. Den här boken är lite yvigare skriven än hennes senare böcker i Jernbaneserien. De har ett något stramare språk vill jag minnas. Men jag känner igen Sara Lidman och språket är vackert och poetiskt och boken är mycket spännande att läsa. Sara Lidman var en stor berättare.
Jag uppfattar Linda som att hon inte kan bry sig om andra människor utan ser allting utifrån sig själv och sina behov. Hon vet vad som anses rätt och riktigt i byn men när hon inte följer den gängse moralen och det får ödesdigra konsekvenser för andra människor verkar det som om hon inte får dåligt samvete och egentligen tycker synd om människan hon har skadat utan far illa av att folket i byn ringaktar henne. Hon är en intressant romangestalt och jag är glad att jag tog hem den här boken. En upplevelse att läsa.
Regnspiran av Sara Lidman, Bonniers 1960.
 
Hanneles bokparadis:

denna har jag inte läst, Lidman fick jag av min västerbottniska svärdotter:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/09/en-fin-present-av-svardottern.html

Svar: Ska kolla upp din present.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Jag har svårt för Sara Lidman. Och skäms lite för det ...

Svar: Det behöver man inte skämmas för! Jag tycker om henne, så är det bara. Men hon är ju väldigt speciell med sitt språk i böckerna.
Mösstanten

Elisa:

Sara Lidman har jag nog aldrig läst något av. Tror jag kan ha missat något när jag nu läser lite om hennes serie Jernbanan. :)

Svar: De är väldigt bra, tycker jag, men hon är också speciell. Alla tycker inte om hennes sätt att skriva. Men du kan ju prova. Om du tycker om hennes böcker har du funnit en riktig skatt.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Finns så mycket böcker jag vill läsa, denna låter absolut som nåt för mej. Just nu har jag fastnat i tv-serien "det är vår tid nu", har du sett den?? Sååå bra

Svar: Jag såg de första avsnitten men fastnade inte för serien. Jag ser väldigt lite på tv faktiskt. Följer Scott & Baily.
Mösstanten

Carolina:

Låter som en bok min svärmodern skulle älska!

Svar: Ja, kanske det. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Spännande att den utspelar sig i Västerbotten! Där är jag född och uppvuxen :D

Svar: Från Västerbotten kommer ju flera stora nittonhundratalsförfattare.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Jag förstår, men den är riktigt bra och går på play;)

Svar: Jag vet. :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: