Ta hand om rester - 18

Januari är årets fattigaste månad och överallt i tidningarna och på nätet kommer råden om hur vi ska klara oss tills nästa löning är här. Vad passar bättre då än ännu ett inlägg om hur man kan ta hand om matrester. Bra både för miljön och plånboken! Så här kommer den spännande historien om våra lammrester.
Vi hade köpt ett helt lamm och fick det strax före jul. Vår frys är inte stor men vi lyckades knöla in alla köttbitarna - utom en lammstek. Sådana lammdelar är ju ganska oformliga och vi hade redan lyckats få in de andra tre i frysen.
Vi tar den här steken idag, sa vi till varandra, så vi lagade lammstek fast vi bara var två som skulle äta. Naturligtvis blev det rester kvar, men rester är inte dumt att ha. Nästa dag åt vi också lammstek.
Sedan åt vi något annat dagen efter men jag minns inte vad.
Inte hade allt lammkött gåt åt på två måltider! Men det var bra för den fjärde dagen vid middagstid var vi hungriga som vargar och ville fixa mat snabbt.
I frysen fanns en påse hackad grönkål som vi hade köpt till grönkålssopa. Snabbmat alltså. Vi tar den och fräser den med smör och grädde, tänkte vi. Det går fort.
Någon mer grönsak ville vi ha. I kylen låg några små rödbetor som vi skalade och skar i skivor. Det gick jättesnabbt att koka dem. Vi fick en god middag med de här grönsakerna och lammrester.
Sedan åt vi fisksoppa nästa dag.
Men lammresterna var inte slut. Så dagen efter att vi ätit fisksoppa köpte vi en bit rotselleri, tärnade den, stekte tärningarna tillsammans med lök och gjorde pytt. Lite grönkål och ett par skivor rödbeta fanns kvar sedan förra restdagen. 
Pytt med rotselleri och lök är helt enkelt delikat!
 
Kategori: Mat Taggar: Hållbarhet, Mat, Rester;
Hanneles bokparadis:

ingen mat slängs i detta hus, igår var jag på gymmet nära mataffären, fyllde på med lite mat och fyndade fina saker för ½ priset med kort datum.

Svar: Så bra! Varor med korta datum slängs ju annars.
Mösstanten

Amanda (Swedish Passport):

Rester är bäst!

Svar: Helt enig!
Mösstanten

skogsnuvan:

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra av lite matrester

Svar: Ja så är det. Man ska inte vara rädd för att pröva nya kombinationer.
Mösstanten

Kraka:

Pytt är aldrig fel och har man köttester passar de ju bra. Julskinka är utmärkt till pytt. I år har jag bara köpt färdigskivad skinka, de har en mycket god på ICA City här och jag hoppas den finns imorgon när jag går från jobbet. Julen är ju över nu, men jag äter gärna skinkmackor ett par dagar till.
Gjorde pytt med falukorv igår och har ett par portioner med som nattlunch. Har också tagit tillvara resterna av romsåsen från nyårsafton och ska ha den till fiskpinnar i morgonnattens lunchlåda.

Svar: Vi har samma inställning till rester, verkar det som. Eftersom bara ene sonen riktigt älskar skinka här så köpte vi enbart skivad. Och det som blev över fick han med sig hem.
Mösstanten

janet:

Bra omhändertaget! Men jag hade fått för mig att ni är vegetarianer? Har jag drömt ihop det själv?

Svar: Vi är absolut inte vegetarianer. Jag äter LCHF. Du kanske tänkte på någon annan?
Mösstanten

janet:

LCHF var det ja!

Svar: :-)
Mösstanten

Bella:

Det ser gott ut! Jag skulle gärna haft potatis, kolhydratsälskare/beroende som jag är

Svar: Det vore inte så svårt att fixa. :-)
Mösstanten

Paula:

Hej, härlig fantasi som kännetecknar era restmåltider. Precis så gör jag också, just nu har jag intagit två lammsteksmåltider., men ännu är den inte slut. Men kasta mat, det gör jag inte. Inte heller kan jag som "enastående" längre köpa stora partier kött. Tvärtom märker jag att köttkonsumtionen minskar i en farlig fart! Jag gillar kött, absolut, men jag har inga problem med att tillaga helt vegetariska måltider också.
God fortsättning på nya året

Svar: Det händer till och med att vi äter vegetariskt, fast inte så ofta.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Toppen, har en lammstek i frysen som jag ska laga till nån dag=)

Svar: Det lär vara mer omega-3 i det köttet än i vanligproducerat kokött.
Mösstanten

Ninas hus:

Mmm! Lammstek som är så gott! Tänk så många goda måltider ni fick till av en stek.

Svar: Ja den var matnyttig.
Mösstanten

Jessica Högberg:

ok, det låter ju bra i vintermörkret med lite omega 3=))

Carolina:

Ja, det är helt fantastiskt vad man kan göra med rester och hur goda maträtter man kan göra och bra för plånboken som sagt! Sambon min gjorde köttfärssås i lördags som vi åt både till middag och till lunch dagen efter. Sedan har vi gjort igår en slags gratäng utav det och det finns fortfarande rätt mycket kvar! Härligt värre :D

Svar: Det låter jättegott. Och god man äter jag gärna flera dagar isträck. Köttfärssås blir ju bara bättre av att stå lite.
Mösstanten

milla:

Restfest:) Jag har en lammstek i frysen jag ska ta tag i snart tror jag minsann.
Här har vi ätit tortellini med olika blandningar i två dagar. Jag köpte färsk tortellini för halvapriset ät snart:)
Ha det gott

Svar: Köpa korta datum är nog smart.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: