Tjugondag Knut dansas julen ut

Ja dansar gör vi kanske inte. Vi har ingen gran att slänga ut heller, men redan i veckan packade jag ner julljusstakarna och tomtarna i kartongen med julsaker. Och nu i helgen plockar vi bort stjärnor och elljusstakar. Vi ville att de skulle få lysa tills nu, lysa upp mörkret lite.
Att julen varar till den 14 januari är tradition sedan 1600-talet. I äldre tid slutade julen den 7 januari, alltså dagen efter trettondagen. Det var helgonet Knuts dödsdag. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet en vecka och namnet Knut flyttades i kalendern till 13 januari.
Vi som tycker om julen väntar och väntar på den och trappar upp förväntningarna hela december. Sedan går den snabbt över och nu tas det sista pyntet bort. Jaha. Nu längtar vi efter våren, efter att det ska bli ljusare dagar. Men vintern då? Kan vi få lite vackra vinterdagar kanske? Krispiga, till och med vita av snö? Det har inte varit mycket av det hittills här i Linköping.
Nej nu ser vi framåt. Nu åker tomten upp på vinden. Jag vet att det är kallt där uppe men han får stå ut till nästa jul. Han har i alla fall gröt så han behöver inte vara hungrig.
 
Kategori: Livet Taggar: Jul
Hanneles bokparadis :

smart sätt av förlänga julfreden, som betydde strängare straff under juldagar om man bråkade...

Svar: Åh, det var förstås därför. Jag funderade på varför man förlängde. Julfriden behövdes förstås så mycket alkohol som flödade.
Mösstanten

tant Hannele på Hisingen:

(vet inte men jag tror att julfred är finlandssvenska och julfrid rikssvenska - jag är riktig finne och har aldrig pratat finlandssvenska)

Svar: Jomen jag hade glömt det där med julfrid eller julfred, att det kunde ha haft betydelse för förlängningen. Eller annars berodde den på att det var en kyrklig fest vid tjugondagknut och då kunde julen lika så gott hålla på tills dess.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

ja, folk var vana vid Knut-dagen, så därför flyttade man namnsdagen till den 13:e (den ursprungliga 7:e januari var till minnet av danske Knut-prinsen... som blev dödad av fienden avsiktligt EFTER julfriden)

Klimakteriehäxan:

Jag har faktiskt mot alla odds lite färre saker att stuva undan än jag hade i december - har gett bort en adventsstjärna, två elljusstakar och en handbroderad duk! Tror och hoppas att de bjuder på lite stämning i andra hem.

Svar: Det kommer nog till glädje hos andra.
Mösstanten

Yasmine:

Här är julen också borta nu. Kul med lite historia också! :)

Svar: Och idag fick vi snö! Men den blir nog inte så långvarig.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag måste också ta bort julpyntet nu, för det mesta är kvar😆 Det är ju så mysigt med ljusstakar...

Svar: Det är ju så myrigt med det som lyser upp mörkret. :-)
Mösstanten

Ninas hus:

Vill också ha lite snö nu. Så less på omväxlande slask och ishalka.

Kraka:

Julen, om man räknar in hela jultiden, är ändå 1½ månad. Så det är i alla fall meningsfullt att pynta lite. Men jag pyntade i stort sett inte alls i år. Var borta hela julen och i mellandagarna kändes det som att det redan var över. Kunde pyntat mer i adventstiden, var väl hemma två veckor tror jag. Men det blev bara lite ljus.

Ha en fin måndag!

Svar: När du ändå var borta så stor del av jultiden så kan jag förstå att du inte pyntade så mycket. Sedan gör vi ju olika, alla. En del har pynt i varje vrå. Vi har inte så mycket.
Mösstanten

skogsnuvan:

Jag har kvar julen till januaris slut. Det är så mörkt fortfarande här så allt som lyser upp får vara. Julgranen har fått små rosa kottar och gröna skott så det vore väl hemskt att kasta ut den

Svar: Så mysigt att ha en julgran som växer, men den är väl huggen färsk antar jag.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: