Två bra tips

Det är inte alla som är som jag, men jag är en sådan där människa som inte kommer på praktiska och finurliga saker av sig själv. Någon annan måste tala om för mig eller visa mig hur man kan göra. Det var bara några år sedan som min syster tipsade mig om att man kan klippa itu tuber för att få ut det sista ur dem.
Det har jag aldrig tänkt på, sa jag först. Men sedan funderade jag lite och så sa jag: Men då torkar alltihop!
Nej man sätter ihop delarna, sa min syster. Det hade jag inte heller kommit på att man kan göra.
Ja ni förstår säkert och kanske vet ni det här redan allihop, men om någon inte vet så kan jag tipsa om ett sätt att ta vara på allt i tuben. Det funkar naturligtvis med andra tuber också, till exempel handkrämstuber kommer jag att tänka på när jag ser min hand på bilden.
Och nu till tips nummer två: Om ni använder underlagskräm eller foundation har jag ett bra tips som jag såg på Youtube. Det är lite jobbigt att genomföra men det är absolut värt det.
Först måste man veta om ens huds underton är varm eller kall, och hur vet man nu det? Tycker du att du passar bättre klädd i varma eller kalla färger? Där kan du ha svaret.
Uj, vad är det här för en likblek kroppsdel? Jo det är undersidan av min handled. Håll upp din handled mot dagsljuset och titta. Om blodådrorna du ser under huden ter sig blå eller lilaaktiga, då har du en kall eller rosa underton. Om de ter sig gröna har du en varm eller gul underton. Min är kall som ni ser. Man måste titta på en del av kroppen som inte är solbränd, annars blir det fel.
Nåväl, du har konstaterat vilken underton du har. Vad ska du sedan göra? Gör för all del inte som jag har gjort genom många år. Min dotter har uppenbarligen ett starkt inflytande på mig. I många år har jag använt underlagskräm från ett märke som hon sa var jättebra. Det är bara det att alla underlagskrämerna från det märket är gulbaserade. Det passar henne, men inte mig. Så en dag fick jag syn på mig själv i en stor spegel när vi var på konsert. Jag behövde tydligen se min spegelbild i ett annat sammanhang än det vanliga här hemma.
Men snälla nån så gul jag är i ansiktet, tänkte jag. Det ser inte klokt ut.
I samma veva fick jag det praktiska men arbetskrävande tipset från Youtube. Så här gjorde jag:
Eftersom jag är pensionär kunde jag gå till Kicks klockan tio på förmiddagen när de öppnade. Om du behöver hjälp är det bra att gå dit när det är lite kunder. Jag hittade en jättetrevlig expedit som förstod det här med varma och kalla färger och så började vi prova. Jag sa att jag behövde en foundation för kall underton och hon plockade fram några.
Två åt gången kan man prova, inte fler. krämen ska inte bara provas på nederdelen av kinden och käken, den ska appliceras i en rand ner på halsen sa jag och så gjorde vi. En på den ena sidan och en på den andra.
Sedan ska man vänta minst tio minuter på att allt ska sätta sig och sedan ska man titta i dagsljus. Jag kikade runt i affärerna för att få tiden att gå. Sedan gick jag ut, tog fram en spegel och tittade. Om färgen är rätt ska man inte kunna se randen på halsen, då ska färgen smälta in helt och fullt med ens egen.
Vi fick prova ett antal gånger innan det blev rätt. Det är väldigt så gul den här krämen är på dig, sa hon flera gånger och det var säkert en kräm som både hon och jag hade varit nöjd med om vi bara hade provat i ansiktet.
Det tog tid, men nu har jag rätt nyans. Det är väldigt praktiskt om man inte vill täcka sitt ansikte helt med kräm och det vill inte jag. Nu kan jag ta lite av krämen och smeta ut den på de värsta ställena. Man ser inte var partiet med kräm slutar. En naturlig stil passar mig.
Det här blev långt. Om du har orkat läsa alltihop så kan jag som avslutning glädja dig med några blommor i kall färg.
 
Hanneles bokparadis:

Sonen lärde mig tömma yoghurtburkar så, nu använder jag tekniken till annat också :)
Gul var jag när jag åt söta morötter som godis från vårt grönsaksland i min ungdom...

Svar: Av morötter kan man bli gul ja.
Mösstanten

Jessica Högberg:

så nu har du den perfekta krämen, toppen!! Det där med tuberna visste jag men inser att det var länge sen jag gjorde...

Svar: Tandkrämstuber klipper jag alltid itu. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Klippt isär tuber har jag gjort ibland, men har inte tänkt på att sätta ihop dom :D Det var bra tips hur man väljer underlagskräm! Jag använder inte så mycket sådan, men den jag har har köpt är bara utvald utifrån vad jag tyckte såg bra ut på handen! :D

Svar: Jo oftast går inte allt som man kommer når genom att klippa itu tuben åt på en gång. Till exempel tandkräm torkar lätt om man inte sätter ihop bitarna.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Det där med underlagskräm och foundation visste jag inte alls, så spännande!

Tror för övrigt att jag råkade radera din kommentar under mitt inlägg, ber om ursäkt för det var inte alls meningen!

Svar: En olycka kan hända.:-)
Mösstanten

Frida:

Ja visst har dem det :)
Bra tips! Tycker foundation kan vara så svårt ibland. Speciellt eftersom jag är så himla ljus på vintern och sedan blir väldigt brun på somrarna. Jag måste byta ton flera gånger om året

Svar: Ja lite mörkare kan behövas på sommaren.
Mösstanten

Paula:

wow vad mycket du har lärt dig! Detta med kalla och varma färger har jag ju hört talas om, fanns det inte färganalyser man kunde göra förut? För att se vilka färger man klädde i och så? Nu använder jag inte längre makeup just nånting alls, jag uppträder helt naturell. Av olika anledningar, en av dem är lathet. Efter att hela vuxna livet kletat på smink om så bara för att gå ut med soporna är det så befriande skönt att slippa bry sig. Visst äger jag mascara och även en färgad underlagscreme men med mascaran är det så illa att den används så sällan att den hinner torka mellan varven...Men tack för riktigt bra tips, ska nog ta o kolla mina blodådror imorgon, bergis är de blå, man är väl en ädling med blått blod i ådrorna!

Svar: Färganalys har jag gjort en gång för länge, länge sedan men jag har blivit kallare i färgerna med åren. Då är vi båda idel ädel adel, verkar det som.
Mösstanten

Yasmine:

Jag har varm underton enligt testet! :D

Svar: I så fall är det varma färger som passar bra på dig. Fast du förnuft testa förstås.
Mösstanten

Janet:

Intressant! Men jag verkar inte kunna avgöra vilken färg mina ådror har. Kanske är jag åderfärgblind. Får fråga dottern om hon kan identifiera dem åt mig. Mina produkter kommer i burkar i vilka man ska använda spatel så jag behöver inte klippa något.

Svar: Man kan visst vara neutral också i sina färger.
Mösstanten

Janet:

Aha, det hade jag ingen aning om. Men passar man i allt då eller i inget? Hoppas på det förstnämnda!

Svar: Jag tror att det finns nyanser som passar dem som har neutral hudton.
Mösstanten

Kraka:

Klippa itu tuber har jag gjort i många år. Brukar sedan förvara dem i en tät plastpåse.

Bella:

Intressant! Jag har tänkt att jag har varm hudton men mina blodådror på handleden är ganska blå, jag har nån mineralfoundation för varm hudton, kanske måste göra som du gjorde och gå och ta hjälp och prova olika sorter :)

Svar: Om du känner att du har rätt foundation så är den nog rätt. Men om du känner att du behöver byta nyans så kan du göra som jag gjorde.
Mösstanten

Carolina:

Detta visste jag inte, men jag har dock heller aldrig riktigt använt foundation. Iallafall nog inte på rätt sätt haha! :)

Svar: Jag lärde mig detta på Youtube. :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: