Villette av Charlotte Brontë

 
Lucy Snow har ingen släkt och inga vänner utom sin gudmor och hennes son. Hon måste arbeta för att försörja sig. Ensam ger hon sig iväg till London och bokar plats på ett skepp som ska gå till Belgien, modigt av en ensam kvinna på 1850-talet.
Lucy Snow har aldrig varit i London förut och aldrig utomlands. Hur saker och ting går till när man reser får hon lära sig efterhand. Så småningom kommer hon till staden Villette och där blir hon anställd på en flickpension.
Lucy Snow har stort behov av att vara ensam och tänka och läsa. Hon har svårt att uttrycka sig muntligt och spontant och att konversera i sällskapslivet. Hon kan inte tro på att hon kan få en nära kontakt med en man. Varför hon är ensam, varför hon inte har någon familj får vi aldrig veta. Och riktigt vad det är som gör att hon i delar av berättelsen mår så dåligt vet vi inte heller. I romanen finns en riktig kris när hon bryter ihop och får nervfeber.
Villette ger en fin beskrivning av Lucy Snow och den har fina gestaltningar av många karaktärer. Ett plus tycker jag är att den handlar om en arbetande kvinna, ja där finns ännu en, madame Beck som äger och förestår flickpensionen. Alla de viktigaste karaktärerna är beskrivna med djup och Brontë kunde verkligen måla upp dramatiska scener och göra fina miljöbeskrivningar.
För det finns dramatik och även vänskap och kärlek i den här berättelsen. Där finns ytlighet hos vissa människor, lärdom hos andra och värme och omtanke och snikenhet och egoism. Romanen är berättad långsamt och detaljrikt men är också spännande. Brontë använder sig dramatiskt av vädret och målar upp soliga idylliska dagar och på ett annat ställe i berättelsen ett fruktansvärt oväder, eller tunga mörka moln. Där finns en spökande nunna, eller finns hon i verkligheten? Där finns en despotisk manlig lärare som ställer till uppträden och hemliga kärleksbrev till en elev på skolan. Vem skriver dem?
Fast Villete är berättad långsamt och detaljrikt finns det mycket under texten. Allt skrivs inte och romanen ger läsaren mycket att fundera på.
I vissa partier i berättelsen är Brontë lite för svulstig för min smak men på det hela taget är Villette en mycket fin klassiker och Lucy Snow stannar kvar i mitt sinne när jag har slutat läsa.
Villette av Charlotte Brontë, Penguin 2012.
Svensk översättning: Villette av Charlotte Brontë, Modernista 2015. Översättning: Anna-Karin Malmström Ehrling & Per Ove Ehrling
Villette kom ursprungligen ut 1853.
 
Hanneles bokparadis:

spännande omslag, tyckte mycket om Villette;
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/10/villette-av-charlotte-bronte.html

Svar: Det blir spännande att läsa vaddå skrev.
Mösstanten

Janet:

Jag gillade också Villette. Läste flitigt Brontë i tonåren! Anne Brontës Agnes Grey blev min favorit.

Svar: Jag tror att jag har läst Agnes Grey, men jag är inte säker. Minnet alltså!
Mösstanten

Jessica Högberg:

Kan det vara något man läste i skolan för länge sen?? Känns som jag läst och tyckt om...

Svar: Det är kanske troligare att det var någon annan. Jane Eyre till exempel. Jag visste i alla fall inte om Villette förrän jag stötte på den i bokhandeln för ett par år sedan.
Mösstanten

Tofflan:

Den har jag helt missat av författaren! Har läst flera böcker av Brontë-systrarna, dock inte denna, som sagt. Jag tycker att det är spännande att allt inte skrivs/sägs rakt ut. Det lämnar en del till läsaren/betraktaren att fundera på. Tack för lästips!

Svar: Man ska vara glad om man har Brontëböcker kvar att läsa.
Mösstanten

Emma Engström:

Låter spännande! :D

Svar: Det tyckte jag att den var.
Mösstanten

Bella:

Oj vilket vackert bokomslag! Jag är en sån som kan välja bok efter omslaget och den här fick jag lust att läsa bara pga att den är vacker🙂

Svar: Ja jag tycker också om det.
Mösstanten

Yasmine:

Det låter som en spännande bok. Jag gillar när man kan fundera på den även efter att man har slutat läsa :)

Svar: Ja sådana böcker är bäst. Allt behöver inte vara förklarat.
Mösstanten

Carolina:

Aldrig läst någon Bronte bok, men hört väldans gott om dem! :)

Svar: Jane Eyre är kanske den som är mest känd. Filmatiserad också.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: