Vintersagor av Karen Blixen

Den här boken innehåller elva berättelser av Karen Blixen. De är alla förlagda till gången tid och känns gammaldags. De har gjort ett lite blandat intryck på mig. Ibland har jag känt igen Karen Blixen som den stora berättare som jag har upplevt tidigare. Ibland har jag tyckt att det var lite tradigt.
De berättelser som gjorde störst intryck på mig är Alkmene och Sorgens åker.
I den sistnämnda tvingas en äldre sliten mor skära säden på en hel åker under en dag om hon ska rädda sin son från fängelse. Och här rör det sig inte om lie som redskap utan skära. Tiden är 1700-tal och platsen är ett gods på den danska landsbygden. Groteskt.
Men den av berättelserna som ändå  höjer sig högst över de andra är Alkmene. Hon är ett barn från Köpenhamn som uppfostras av ett prästpar på landet och de vet inte vem hennes far och mor är vilket kanske inte var så ovanligt på 1800-talet när det gällde utomäktenskapliga barn. I den berättelsen har vi en avgrund under texten. Karen Blixen berättar mästerligt precis så mycket som behövs.
Den berättelse som heter Från det gamla Danmark säger mig däremot inte mycket och jag förstår inte vad den har i boken att göra. Den är förlagd till Dansk medeltid. Kanske säger den en mer om man kan den danska tidiga historien?
På Wikipedia läser jag att novellerna i Vintersagor berör frihet och fångenskap i allegorisk form och att den ingår i Danmarks kulturkanon och ska vara det verk som Karen Blixen var mest nöjd med. Kanske är det något jag inte har fattat här? Kanske var jag för trött när jag läste vissa av berättelserna?
Det jag kan säga är att jag absolut rekommenderar Alkmene och Sorgens åker och att den enda av berättelserna som jag tycker är direkt dålig är Från det gamla Danmark. Där tänkte jag faktiskt lite på Thomas Manns Den helige syndaren, en ganska galen men ändå fantastisk historia, kanske för att trälen Granze lever ensam på stranden. Men Från det gamla Danmark framstår för mig som en skiss, något som inte är fullbordat.
Blixens Vintersagor kräver en del av läsaren. Där ingår mycket av tankar om människans plats på jorden och vad som är rätt och orätt. Den utkom under den tyska ockupationen av Danmark och kanske kan man läsa in mer i berättelserna än vad jag gjorde. Man får läsa eftertänksamt och inte vara alltför trött i huvudet. Avslutningsvis vill jag säga: läs den gärna. Den ger en del att tänka på och berättelserna innehåller mycket stämning och atmosfär.
Vintersagor av Karen Blixen, MånPocket 1986. Översättning: Sven Barthel och viveka Starfelt.
Boken kom ursprungligen ut 1942.
 
Hanneles bokparadis:

tänk att jag också läser en vintersaga i dag :)
av Blixen minns jag den sorgliga om Peter och Rosa, läser inte ofta hela novellsamlingar, bara några.

Svar: Historien om Peter och Rosa var väldigt sorglig ja.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

du kan ju vara med i Ugglas novellutmaning, trevligt att läsa, trevligt att leta:
http://ugglanoboken.blogspot.com/p/las-en-novell-iv.html

Svar: Tack för tipset men den utmaningen är alldeles för komplicerad för att passa mig. Jag låter slumpen styra rätt mycket.
Mösstanten

janet:

Fick ta mig in hos dig genom ett inlägg hos Klimakteriehäxan för när jag försökte på vanligt sätt fick jag följande meddelande (vet inte om det är hos mig problemet föreligger eller vad?):

"Anslutningen är inte privat
En angripare kan försöka stjäla dina uppgifter från mosstanten.se (t.ex. lösenord, meddelanden eller kreditkortsuppgifter). Läs mer"

Svar: Det där meddelandet har jag också fått ibland när jag har googlat. Har du också IPad? Jag ska be någon annan att googla på mig så får vi se hur det går.
Mösstanten

Carolina:

Faktiskt aldrig hört talas om! Synd att den ena av dessa historierna inte var någon vidare, men låter ändå som om du fick dig nöjes läsning trotts det! :)

Svar: Jo jag är glad att jag läste den.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Trots en del i boken som inte var någon höjdare så låter den ändå läsvärd. Men det får bli när jag inte har en massa kurslitteratur att läsa. :-)

Svar: Nej man får inte vara för trött i huvudet när man läser den. Det funkar inte.
Mösstanten

Yasmine:

Tycker om variationen av alla böcker du delar med dig av!

Svar: Det var roligt att höra.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(inte komplicerat, Peter och Rosa skulle passa i: 29. Läs en novell där någon dör/har dött
Man kan läsa först en novell och sen fundera, om den passar. Eller tvärtom.)

Svar: Får se hur jag gör. :-)
Mösstanten

Bella:

Det här låter som en bok för David, han älskar verkligen allt som har med Danmark att göra. Jag ska tipsa honom :)

Svar: Danmark är fint! Jag bodde där ett tag som ung.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: