Virus

Folk är sjuka till höger och vänster. Näsdukar och febernedsättande och varma drycker i soffan eller ligga utslagen i sängen. Värsta virustiden är här.
Vi har klarat oss bra hittills den här vintern, tack och lov, men eftersom så många är sjuka började jag fundera på virus. Vad är nyttan med dem? Finns det någon nytta med virus? Det enda jag vet är att de angriper både människor, djur och växter och ställer till en massa elände. Det finns nästan inga mediciner som biter på dem heller. Penicillin verkar ju inte.
Om jag tänker på andra otäcka saker, till exempel fästingar, så antar jag att det finns någon eller några i näringskedjan som har nytta av dem. De kanske äter dem?
Men virus, sa jag till min man. Vad är det för nytta med dem? Varför finns de?
Det är bara slumpen, sa han.
Ja så är det nog. De finns bara här och ta mig sjutton om de inte kommer att finnas kvar även om mänskligheten dör ut. De kan alltid ge sig på bakterier. De gör de redan nu förresten.
Här är ett herpesvirus. Herpes har vi väl alla hört talas om. Men så konstiga de ser ut, virusarna.
Och det här då! Ett tobakmosaikvirus som angriper tobaksplantor.
Virus är inte vad vi normalt kallar levande. De behöver infektera en cell för att kunna kunna sprida sitt genetiska budskap. Alltså virus tar sig in i cellen och tar över den.
Här är en kolifag. De ger sig på E-kolibakterier och jag blir inte klar över om det på något sätt ändå skulle vara bra för oss. Virusens värld är mycket komplicerad. Men i alla fall är kolifager lätta att mäta i dricksvatten och genom hur stor mängd kolifager där finns så kan man ana om det finns för mycket av andra virus och bakterier i vattnet. Jag är inte säker på att jag har förstått rätt.
Men titta hur den ser ut! Som en sciencefictionkonstruktion. Tydligen sätter den sig fast på bakterien med de där spretande spindelbenen och så sprutar den in sin sina gener i bakterien genom röret nertill.
Nej hu! Det är tur att vi inte kan se dem. Låt oss istället tända ett ljus och äta lite varm soppa och ta hand om oss så gott det går.
 
Hanneles bokparadis:

sällan jag är sjuk... ta i träd, äter allt, igår tog jag ett glas vin och god ost när jag lyssnade på Jila Mossaed, ny ledamot i Svenska Akademin. På morgonen promenerade jag spontant 7 km till min mor...

Svar: Det låter jättebra. Sjuk vill maninge vara!
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Om jag får välja mellan virus och soppa så väljer jag det senare.

Svar: Jag med!
Mösstanten

Janet:

Och som om inte ont vore nog kan man ju få virus i datorn också. Vilken soppa det blir då!

Svar: Just det!
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag kan då inte heller komma på en enda liten nytta med virus! Det är en himla tur att vi inte kan se dom. Samma sak med kvalster. Man skulle inte ens vilja lägga sig i sängen om man kunde se hur otäcka de ser ut!

Svar: Nej uppförstorade kvalster vill jag absolut inte se.
Mösstanten

Yasmine:

Virus är inte roliga, men de kan vara ganska "fina", om du förstår vad jag menar!

Svar: Att titta på menar du?
Mösstanten

Kraka:

Jag föredrar soppa. :-)

Svar: Soppa är härlig mat. Kan varieras i det oändliga.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Jag är sällan sjuk. Tänker alltid att det beror på att jag var sjuk mer eller mindre hela mitt första år. Bra immunförsvar. Intressant att fundera över vilken nytta virus har. Bakterier vet vi ju är bra för kroppen, (inte alla såklart). Måste nästan googla virusens nytta.

Svar: Jag tror inte att de är nyttiga. Men jag är sällan sjuk nuförtiden. Är kanske så garvad att förkylningarna inte biter på mig. Peppar, peppar, ta i trä som min mamma brukade säga.
Mösstanten

Bella:

Hoppas ni får fortsätta hålla er friska! Virus är extremt tråkiga och onödiga och viruset på spindelben var ju bara för mycket!

Svar: Virus vill vi slippa.
Mösstanten

Carolina:

Ja, virus är då bra lustigt. Det är dessutom obehagligt till viss mån. Hoppas att ni båda klarar er undan alla förkylningstider och virus tiderna. Aldrig kul att vara sjuk! :)

Svar: Inte roligt att vara sjuk nej. Hittills har vi klarat oss.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: