Ett par timmar i Uppsala

När vi hade varit i Söderhamn för ett litet tag sedan stannade vi på vägen söderut i Uppsala. Jag har knappt varit där men min man har studerat i Uppsala åtskilliga år och han ville visa mig kvarteren han hade gått runt i då. Här är utsikt mot domkyrkan från Universitetshuset.
Ett tjusigt hus som byggdes på 1880-talet. På den tiden hölls alla föreläsningar där. Nu finns universitetet över hela stan. Min man hade föreläsningar i universitetshuset när han studerade i Uppsala, men också på annat håll, som Skytteanum som vi gick förbi, men som jag inte fotograferade.
Det var bara att öppna dörren och gå in i universitetshuset, så det gjorde vi. På galleriet på övervåningen fann statyer, kopior av skulpturer från antiken.
Dörrar till föreläsningssalar fanns här och där. Ser ni klädhängarna till vänster?  "Här hade vi föreläsning", sa min man då och då och pekade på en dörr.
Men vem bestämmer vad som är rätt?
Ett ståtligt hus är det i alla fall, med fantastiskt tak.
Sedan tittade vi på ett annat hus, men bara utanpå. Detta är byggnaden där LundeQ fanns, alltså Lundequistska bokhandeln. Den grundades redan 1834 och när min man läste i Uppsala fanns den i det här huset. Nu finns Den danske bank i samma lokaler och Lundequists ligger vid Stora torget och ingår i kedjan Akademibokhandeln.
Förändringens vindar.
Mer är detta hann vi inte på vårt stopp i Uppsala, men jag kommer gärna tillbaka. Det var fina kvarter vi gick genom.
 
Hanneles bokparadis:

en anrik stad, har inte varit där på länge utom stannat snabbt med tåg, fina bilder.

Svar: Det var roligt att stanna till där och jag vill gärna komma tillbaka. :-)
Mösstanten

Christina:

Åh, vad fint! Den där byggnaden ser ju fantastiskt fin ut, tack för att vi fick följa med på en sväng :)

Svar: Det var roligt att se den.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Inte visste jag att ni varit på besök i "min" stad! Den har mycket fint att bjuda på, särskilt om man varit här som student kan jag tänka mig. Det är ju trots allt en verklig studentstad.

Lillan Kind:

Uppsala ser ut att vara en riktigt fin stad. Vilka fina bilder du har tagit i universitetet. Det måste vara en riktig känsla att studera i dessa gamla vackra lokaler. Jag har tänkt många gånger att jag vill åka till Uppsala, och någon gång måste jag göra det.

Tofflan:

Nästa gång hoppas jag att du hör av dig innan så ska jag ge er en guidad tur i stan där jag bor. :-)

Svar: Vi hade så lite tid, men tack för erbjudandet! :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: