För mig betyder hushållsnära tjänster ...

Ja, vad betyder det? Nära ett hushåll? Vad gör man där? Klipper gräs?
Ja, det kan visst ingå, men det är också städning, strykning, barnpassning med mera. Hushållsnära? Gör man inte det där i hushållet? Hemtjänster borde vara en mer korrekt beteckning, men hemstjänst, det är ju upptaget. Och hushållstjänster är alltför knöligt att säga.
Min mamma hade ett talesätt: "Kör ut Johan, han märker ord." Och det är precis vad jag håller på med. Kanske borde jag istället tala om vad jag tycker om dessa tjänster och att de är subventionerade.
Jag är lite kluven. Kruxet är att den som har liten ekonomi, men som kanske verkligen skulle behöva hjälp i hushållet inte har råd att anlita en firma som utför hushållsnära tjänster. Vi har ett A- och B-lag i det här samhället. De som har ett arbete jobbar häcken av sig. Vissa av dem har råd att köpa hushållsnära tjänster. Andra jobbar lika mycket, men har inte råd.
Andra är arbetslösa eller sjukskrivna.  Och så har vi pensionärer. Men de kan ju få hemtjänst, tänker du kanske. Det är bara det att hemtjänsten utför inte allt slags hushållsarbete.  Fönsterputsning ingår inte överallt till exempel. Det finns många fattiga pensionärer och jag kan tänka mig att även avgiften för hemtjänst kan vara svår att klara av.
Samtidigt tycker jag att det är bra att möjligheten finns. Nu är vi två i hushållet och har råd att köpa hushållsnära tjänster om vi vill och behöver, men vore jag ensam med min lilla pension skulle det inte gå.
Det här är ett inlägg i Orsakullans bloggutmaning för juli, där jag hoppar in på fredagar.
 
Hanneles bokparadis:

svenskar är ju mästare på att hitta på nya ord... på just hushållstjänster. Sonen har berättat vad min 87-åriga mor kan få hjälp med; att de kan bära ner henne på två våningar, men nu har hon flyttat till markplan. Men städning har de hjälp med, Äntligen, allt orkar de inte med. och mammas 80-årige make har bett och få hjälp med lakanen i tvättstugan. Min bonussvärmor har fått hjälp med att sätta upp gardiner... om det nu var någon förening med pensionärer? Gratis var det inte.

Svar: Inget är gratis i denna världen. Och vi behöver ju hjälp så småningom.
Mösstanten

Tofflan:

Alltså nu måste jag... Min mamma var minsann ingen höginkomsttagare utan hade en futtig pension. Hon köpte städning från en firma ungefär två ggr/månaden. Ovanpå det blev det nog storstädning och fönsterputs då och då. Det var betydligt billigare för mamma än den så kallade hemtjänsten. Mamma kunde göra vissa lättare saker själv, som att damma, men behövde hjälp med dammsugning, torka golv, putsa fönster etc sånt tyngre. Mycket av det utförde inte hemtjänsten. Skandal, tycker jag. Och mamma fick en jättefin städtjej som hade en liten egen firma - i stället för att gå arbetslös. Jaa, det skapar ju arbetstillfällen också, hushållsnära tjänster. Jag blir lite galen när folk säger att det bara är de välbeställda som har råd. Så var det i alla fall inte i mammas fall. Mamma hade inte råd med hemtjänst.

Svar: Tack för din kommentar. Jag såg faktiskt en artikel från Aftonbladet där de hade räknat ut att det kunde löna sig för pensionärer att köpa privat istället för att anlita hemtjänst. Så det beror väl på. Den var några år gammal, artikeln, förstås. Och jag tror att hemtjänsttaxorna är olika höga i olika kommuner. Om man blir så svag så man behöver omvårdnad, då behöver man ju hemtjänst till det i alla fall. Som en gammal bekant som behövde hjälp med dusch och att få på och av sig stödstrumpor, bland annat. Och larm. Vete sjutton vad jag skulle ha råd med på bara min pension. Jag hoppas att det inte behöver uppenbaras i första taget.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Det har förändrats, idag kan man önska vad hemtjänsten ska göra... exempelvis har min mors man önskat hjälp med lakanen i tvättstugan, Hemtjänstens avgifter är beroende av inkomsten; ju högre pension, desto mer betalar man...

Svar: Jag vet att man då inte får hjälp med fönsterputsning i Söderhamn. Men tvätt och en del annat kan man få hjälp med. Jag vet inte om hemtjänsttaxan varierar efter inkomst överallt. Jag vet att det kan finnas ett tak. Om man är mycket svag kan man ju behöva väldigt många hemtjänsttimmar och då finns ett tak - Att betala för alla dessa timmar skulle man inte ha råd med. Men jag vet att för äldreboende, eller omvårdnadsboende eller vad det kallas nu för tiden betalar man efter inkomst. Om privata tjänster är förmånligare beror nog på var man bor och hur mycket hjälp man behöver.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

knasigt att det skiljer var man bor... (Göteborg var uppdelat förr i 21 stadsdelar, allt berodde på vilken gata man bodde i... minns att vi betalade 600 kr för barnens musikskola, vid en annan adress kostade det 200 kr... sedan när barnen större, blev avgifterna enhetliga)

Svar: Det gäller att bo på rätt ställe med andra ord.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: