Litterärt på Nationalmuseum

Där borta på andra sidan vattnet, ligger det, huset som jag inte har varit inne i på åratal. Nationalmuseum alltså. Först var det stängt länge för renovering. I oktober 2018 öppnades museet, men inte förrän nu har jag besökt det igen.
Här är en ängel i skulpturgården där det tidigare var restaurang. Ett fint ställe för skulpturer. Men det här inlägget ska inte handla om änglar utan om några konstverk jag såg som har litterär anknytning.
I en glasmonter i skulpturgården hittade jag Fredrika Bremer i tre versioner. De visar hur hon blev uthuggen ur ett marmorblock och detta är bysten i gips som man utgick ifrån. Den är skapad av Carl Gustaf Qvarnström men han dog innan han hann utföra bysten i marmor. Nu har Nationalmuseum sett till att bysten blivit färdig. Det finns en film om projektet på Nationalmuseums hemsida.
Fredrika Bremer skrev flera romaner och blev världsberömd. Bland annat har hon skrivit romanen Hertha. Fredrika Bremer är en av mina idoler, en tidig förkämpe för kvinnornas rättigheter.
Här är Selma Lagerlöf bland alla gubbar. Skulptören är Knut Gustaf Emil Malmqvist.
Selma Lagerlöf är en av våra finaste författare. Jag har haft stor glädje av att läsa Gösta Berlings saga, Herr Arnes penningar och Kejsaren av Portugallien, för att bara nämna några av hennes litterära verk.
Sedan valde vi att bara besöka den översta våningen med den äldre konsten. Det kändes bra att inte se för mycket. Vi räknar med att vi kommer dit igen.
Här ser vi porträtt av Luther och hans hustru målade av Lucas Cranach d.ä.
Luthers hustru hette Katharina von Bora. Hon lämnades av sin familj till ett kloster redan som barn och hon var en av de många nunnorna som inte kunde vara kvar i klostret efter reformationen. Hon var 26 och Luther 42 år gammal när de vigdes.
Katharina Bora har beskrivits som ett huskors. Bister och sträng. Hon lär till och med ha skrämt iväg en och annan hjälppräst. Men i boken Maka och omaka - 20 porträtt av berömda mäns mindre kända hustrur av Gerd Reimers får vi en annan bild. Luther begrep sig inte på pengar. Hans inkomst var liten och han skänkte gärna bort stora delar av den till de fattiga. Katharina von Bora värnade om familjen. Hon arrenderade en gård som hon skötte själv (jag antar med hjälp av drängar och pigor) och försåg på så sätt famlijen med mat. Hon födde sex barn och skötte även den sjuklige maken. Det var nog inte så lätt att vara gift med Martin Luther.
Boken Maka och omaka kan du nog få tag i på biblioteket.
På Nationalmuseums översta våning fanns också några målningar av Rembrandt vilket gladde oss mycket. Det här är ett litet självporträtt, endast 12,2 x 15,5 cm. Kanske just för att det är så litet och behändigt stals det här porträttet år 2000. Efter många förvecklingar återbördades målningen så småningom till Nationalmuseum.
Ernst Brunner har skrivit en roman om det här porträttet och kuppen, Yngling på guld. Han varvar avsnitt om Remblandts liv och hur han målade porträttet med avsnitt om kuppen och brottslingarnas liv. En bra bok som jag rekommenderar.
Ja, det var lite litterärt från mitt första besök på Nationalmuseum efter renoveringen.
 
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★:

Så spännande, inser så ofta att jag aldrig besöker museum trots det borde man ju vara mer kulturell för jag gillar sånt. Men är en bit till de stora museerna och är sällan i storstäder :)

Svar: Det tog ju nio månader innan jag orkade ta mig till Nationalmuseum och jag har ändå jobbat på musUm. :-)
Mösstanten

skogsnuvan:

Jag tycker att det var intressant. Ibland kan jag sakna att gå på konstutställningar och museum och bli berikad av sådant. Som du förstår så finns det inget sådant i skogen men.....just nu är jag glad att jag bor nära sjön och kan bada när temperaturen har legat upp till 39 grader och vattnet varit 25 grader. Mitt gamla timmerhus håller värmen ute så det är svalt och skönt och just nu skulle jag tro att det är olidligt varmt i lägenhet i stan.

Svar: Du bor ju så fint. Bättre ställe att hålla till på i värmen finns väl knappast.
Mösstanten

Hannas krypin :

Det låter verkligen spännande. Skulle gärna åka dit faktiskt. Jag gillar ju att gå på museum.

Svar: Det finns mycket att se där så jag räknar med att komma tillbaka.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Vad spännande och intressant!

Emma, Sol som sol?:

Vackra bilder du har tagit på fina konstverk som berättar mycket. Tror det var smart att inte ta hela huset på en gång för det är ju stort!

Jag praoade där i två veckor när jag gick i nionde klass och jag och en tjej till fick enligt ett schema gå igenom huset från källare till vind och vara med på alla aktiviteter där. Helt magiskt!

Svar: Det låter verkligen spännande!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: