Sol, vind och vatten - Tisdagstrio

Tisdag och dags för Tisdagstrion igen med ett väldigt passande tema så här på sommaren, sol, vind och vatten. Temat och initiativet till Tisdagstrion kommer från Ugglan & Boken.
Men vilka böcker skulle jag välja? Det fick bli så här: En bok för solen, en bok för vatten och en bok i mitten för alltihop.
Och solen har sin gång av Ernest Hemmingway handlar om rotlösa unga människor i 20-talets Europa. Den etablerade Hemmingway som stilbildare och språkrör för en hel generation, läser jag på baksidan. Solen finns i titeln och i det solheta Spanien i bokens slut. Det var ganska länge sedan jag läste den men jag minns den som mycket bra.
En fördämning mot Stilla havet av Marguerite Duras. I franska Indokina år 1931 kämpar en ensamstående mor med två nästan vuxna barn för att överleva på sina risodlingar som ligger alldeles för nära havet. Den köpte jag på årets bokrea men har inte läst den än. Det ska ske framöver och det ser jag fram emot.
Och så har vi Bellman. Hm. Är det så mycket sol, vind och vatten i Bellmans visor? kan man kanske fråga sig. Är det inte mest öl och vin och krogar och Gamla stans gränder och Ulla Winblads sovkammare?
Men nej, det finns ju annat också. Fredmans epistel nummer 48 har allt:
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

fin intressant trio, i Duras bok finns det verkligen mycket vatten.

Svar: Den kommer nog snart att bli läst.
Mösstanten

Josefin:

Nya böcker för mig men alla låter intressanta! Och de passar bra till temat också. :)

Scylla:

Hemingways har jag läst. Titeln av Duras kände jag inte till, den skulle jag vilja läsa. Bellmanboken står även i min bokhylla och nog är den underbar, Solen glimmar. Egentligen borde jag läsa igenom Epistlarna, en i taget. Har nog mest koncentrerat mig på dem jag kan melodin till, men det är ju stor litteratur även utan musik.

Hanneles bokparadis:

(lyssnade på ett föredrag om Bellmans epistlar, om jag minns rätt så var det professor Mats Malm från Svenska Akademien)

Boklysten:

Hemingway är den enda jag läst av böckerna i din trio. Tack för tips om de andra!

Ugglanoboken:

Funderade på att ha med Hemingways bok i min trio också, men sen blev det inte så. Solen glimmar passar ju perfekt i trion :-)

Bokdamen :

Spännande trio. Har bara läst Hemingway. Tack för övriga tips.

Klimakteriehäxan:

Just den Hemingway-boken lyssnade jag på för inte så länge sen, lustigt hur texter får nytt liv när man hör dem! Kul att du tog med Bellman. Duras gillar jag men just denna minns jag inte att jag läst.

Lottens bokblogg:

Ja, den där Bellman täckte ju verkligen allt!
De övriga kända författare, men böcker jag inte kände igen.

Monika:

Har inte läst någon av de här böckerna, men väl annat av Hemingway i alla fall.

Fröken Christina:

Tre klassiker och det är aldrig fel. Bellman läste jag mycket under utbildningen. Jag hade en professor som älskade Bellman så det analyserades både hit och dit.

Sara Pepparkaka:

Knepigt att komma på Bellman!

A ROOM OF MY OWN:

Hemingway läste jag mycket av i ungdomen. En fördämning mot Stilla havet är fantastiskt bra.

Robert:

Hemingway är aldrig fel. Den där får jag läsa nån gång.

Åsa:

Inte läst någon av dessa, kul och annorlunda trio på temat! :)

Kommentera inlägget här: