Balkongsport och fåglar

Äntligen kom jag mig för med att fotografera den här praktfulla rhododendronbusken som jag så ofta går förbi. Då var den nästan överblommad men fin ändå. Den har inget att göra med dagens rubrik, men fåglarna kan jag inte fånga på bild. Rhododendron kan jag gå nära och den flyger inte iväg.
Ja balkongsportsäsongen har för längesedan startat och svalorna har varit här ett par veckor. Jag sitter nu ofta med morgonkoppen på balkongen och tittar på fåglarna. Aldrig tidigare har jag tittat så mycket på fåglar som flyger. Svalorna älskar jag, dessa fågelvärldens jaktplan. Det är otroligt hur de kan flyga och dyka med denna hastighet och samtidigt skrika och fånga så mycket insekter att det blir tillräckligt kaloriöverskott för både dem själva och ungarna.
Svalorna är så fina, jag blir så glad när jag ser dem och lätet stör mig inte alls. Det gör däremot måsarnas läte. Något värre får man leta länge efter. Men de är vackra både när de flyger och när de sitter på vakt på taken.
Skatorna är praktfulla fåglar och deras läte tycker jag är hemtrevligt. Vi har ett skatpar i trädet på gården och det är så roligt att se dem. Förresten har jag en bild på en skata från förra året.
Ett bad i fontänen på Dahlbergs Café i Gamla Linköping.
Vilka fler fåglar ser jag från balkongen? En och annan duva förstås. Och någon liten fågel som flyger förbi. Jag vet inte om det är gråsparv eller pilfink. De verkar flyga i flock. Nej det är nog någon annan liten fågel, kanske bofink, vad vet jag? Det går så fort när de flyger förbi, men det ser ut som något litet grått.
Sedan tror jag att jag ser kajor flyga förbi högt uppe i skyn ibland, inte de där stora kajflockarna, tack och lov, de samlas inte på taken just där jag bor.
Det är roligt att se de olika flygstilarna. Svalorna som fladdrar så snabbt med vingarna att man knappt ser och som är så väl anpassade till livet i luften. Måsarna som seglar och flyger så fint. Skatorna och duvorna som inte är skapade till att flyga lika mycket och lika långt. För svalor och måsar verkar det lätt. För skator och duvor och även för småfåglarna verkar det mer ansträngande.
Ja så sitter jag där på balkongen på morgonen och betraktar fågellivet och filosoferar. Sedan går jag in och läser dagens dikt.
 
Hanneles bokparadis:

Underbart, svalor ser jag inte ofta, fast vi har ladugårdar som vi ser från altanen. Vi har mycket fåglar i vår lilla trädgård, det är mysigt.

Svar: Ni kan säkert se en massa småfåglar på mycket närmre håll i er trädgård.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

själv skulle jag läsa degens dikt ute på balkongen....

Svar: Det är också ett sätt. :-)
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Det är verkligen högsäsong för rhododendron, så vackert! Poetiskt! Men poesi på papper blir det nästan aldrig.

Svar: Man kan också nöja sig med naturens poesi.
Mösstanten

Tofflan:

Så vackra blommor, man blir glad i själen!

MIn pappa brukade sitta vid köksbordet och titta ut på fåglarna som landade i på talgboll eller frömagasin i trädgården utanför. Han hade en liten fågelbok bredvid. Och så skrev han upp vilka fåglar han såg och när. Så rörande. Tack för att du påminde mig om detta fina minne av pappa!

Svar: De gör ju fågelinventering ibland. Då antar jag att några sitter vid sitt fågelbord och skriver och skickar in resultatet.
Mösstanten

Yasmine:

Rhoderdendron är en av mina favoritblommor faktiskt!

Svar: De är praktfulla när de blommar.
Mösstanten

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

Rhododendron och svalor, två saker som hör sommaren till enligt mig :). Svalor kanske något mera, jag älskar verkligen hur de flyger och verkar så lyckliga på sommaren :D

Svar: Jag blir lycklig när jag ser svalorna. :-)
Mösstanten

Carolina:

Det är så intressant med fåglar! Jag som bor mitt ute på landet har en hel del olika arter på min tomt. Bland annat blåmes, kajor (ja, skockar av dem. Hemska små liv), tranor har vi haft, måsar, fasan och lite duvor. En duva som min lilla valp störde sig mycket på då vi flyttade hit då den alltid lyckades göra ett läte så fort Ginzo försökte kissa haha!

Svar: Du hat så många fler fåglar att titta på. Tranor skulle jag också vilja se.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: