Dalen Portland av Kjartan Fløgstad

Dalen Portland handlar om industrialismens genombrott i den västnorska bondekulturen. Berättelsen börjar strax före andra världskriget och går in i mitten av 1970-talet. Man kan säga att detta är arbetarlitteratur, men skriven på ett ovanligt sätt. Det här är inte realism. Magisk realism har jag sett någonstans och Fløgstad har också tillbringat en stor del av sitt liv i Sydamerika.
Känslan i omslagsbilden stämmer med bokens innehåll, även om den kommer från ett annat århundrade. Berättelsen är myllrande. Den är poetisk, den innehåller fakta, bitvis långa uppräkningar av vad som händer i världen och bitvis noggranna beskrivningar av arbetet i smältverket, skrönor och mer eller mindre otroliga händelser. Författaren sätter in arbetet och utvecklingen i industrin i sitt historiska sammanhang och sveper brett över världen samtidigt som han kan berätta detaljer om fotbollsmatcher.
De två viktigaste karaktärerna i boken är Arnold Høysand som följer i sin fars fotspår och blir arbetare och gör det bästa av det för sig själv och sin familj, och Rasmus Høysand som är individualist och ger sig ut i världen som sjöman. Genom de här två karaktärerna skildrar så författaren arbetslivet och det socialdemokratiska samhället i Västnorge och får samtidigt med kolonialism och imperialism och den kommunistiska rörelsen på 1970-talet.
Berättelsen har en ironisk ton och det som händer är mestadels sett ovanifrån i stora svep. Där finns humor och jag tror att författaren leker med och blinkar åt olika genrer som bonderomantik, socialrealism och äventyrshistorier. Men ändå tycker jag nog att Fløgstad tar sina huvudkaraktärer på allvar. Det är tydligt att han är för arbetarmakt och är en del av 1970-talets vänsterrörelse fast Dalen Portland inte liknar något annat som jag har läst på samma tema.
Kjartan Fløgstad skriver på nynorsk och i boken framkommer att han menar att det är folkets och arbetarklassens språk till skillnad från bokmål som är överklassens. Jag har läst Dalen Portland i svensk översättning.
Det här är en bra bok. Lite svårläst eftersom Fløgstad arbetar med långa meningar och inte mycket styckeuppdelning, men väl värd en läsning.
Dalen Portland av Kjartan Fløgstad, Forum 1978. Översättning Cilla Johnson.
 
Här ser ni Kjartan Fløgstad till vänster på bokmässan i Linköping förra året. Det var det här samtalet som gjorde att jag blev intresserad av att läsa Dalen Portland.
Boken på bilden överst är sliten som ni nog ser. Den är upphämtad ur magasinet i Norrköpings stadsbibliotek. Så bra att vi kan beställa böcker från hela Östergötland utan avgift.
 
Kategori: Romaner Taggar: Arbetarlitteratur, Norge;
Hanneles bokparadis:

Fløgstad är helt nytt namn för mig, gillar omslaget.

Svar: Han var helt ny för mig innan han kom till bokmässan i Linköping.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Sitter på en buss till Hudiksvall som tar fyra timmar... glömde bok, haha.

Svar: Du kanske kan lyssna på musik? :-)
Mösstanten

Emma Engström:

Låter lite spännande ändå! :D

Hanneles bokparadis :

nynorsk är oläsligt

Svar: Jag har nog aldrig försökt. :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Det verkar vara en intressant och väldigt innehållsrik bok. Jag hade inte hört talas om författaren innan jag läste det här. Det som möjligen låter jobbigt är att läsa text som inte är styckeindelad i en omfattning som ökar läsbarheten lite.

Svar: Det är fantastiskt hur många intressanta författare det finns. Jag kände inte alls till Kjartan Fløgstad före bokmässan i Linköping förra året.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Jadå, gick ingen nöd på mej, hade varit skönt med en bok dock

Kommentera inlägget här: