En bok alla borde läsa på stranden ...

Hur ska jag tänka nu? Den här rubriken från Orsakullans utmaning borde passa mig perfekt, jag som läser så mycket och skriver om böcker här på bloggen. Men hur ska jag tänka? En bok som passar så bra att läsa på stranden att den inte passar någon annanstans? Om jag skulle läsa på stranden, vad skulle jag läsa då? Det måste bli något lättsamt. En feelgood kanske? Eller en deckare? Fast just feelgood brukar jag inte läsa.
Det finns böcker där stränder spelar stor roll. Musselstranden av Marie Hermanson till exempel. Bonjour Tristesse av Françoise Sagan, där är det en soldränkt strand vid medelhavet. En vandring i solen av Stig Claesson där huvudpersonen går in skor åt folk som köpt dem på charterresan och inte vill få problem med tullen. Den filmatiserades och fick en guldbagge. Och sist men inte minst Pappan och havet av Tove Jansson.
Dessa skulle man kunna läsa om man varken vill läsa feelgood eller deckare.
Sedan kan man ligga på stranden och filosofera också. Och har man barn med bör man ha uppmärksamheten på dem. Kanske är man en aktiv människa som helst vandrar och plockar snäckor och kastar frisbee och snorklar och leker med badboll i vattnet. Då behöver man ingen bok.
Men om jag skulle ta med mig en bok till stranden fick det nog bli en av Elly Griffiths-deckarna som jag har fått överta efter att dottern har läst dem. Det är nummer 3-5 i serien om Ruth Galloway.
 
Hanneles bokparadis:

Bra strandböcker du föreslår, fast här på Västkusten är det mer klippor! :)

Svar: Klippor är fint. Bara jag slipper bada från dem. :-)
Mösstanten

Josefin:

Tyckte också det var knepigt att komma på någon bok. Men de du föreslog låter bra. :) Själv har jag inte varit på en strand på säkert tio år men om jag skulle läsa där skulle jag nog ta med mig Den lilla bokhandeln i Paris. Ha en fin helg!

Svar: Det är väl feelgood och det passar verkligen på stranden. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Jag är mer för people watching än läsning på stranden! : D

Svar: Nu för tiden skulle jag nog ha lite svårt att koncentrera mig på läsning på stranden.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: