Månen vet inte av Niklas Rådström

Den här romanen handlar om pojken Kristian och hans farmor. Hans föräldrar skiljs när han är liten och efter det träffar han inte sin pappa särskilt mycket. Men farmodern träffar han ofta och sover ibland över hos.
Hans farmor är fantasifull och berättar sagolika historier. Hon röker som så många gjorde förr och är oftast klädd i dräkt. Farmodern bor i en stor lägenhet och hyr ut två av rummen till en tidningsredaktion för en barntidning.
Rådström berättar mycket fint om farmoderns och pojkens förhållande. Det är den äldre Kristian som berättar, allt ses från hans synpunkt och det är mycket trovärdigt. Det är inte särskilt förvånande. Månen vet inte är första delen i en självbiografisk trilogi. Berättelsen känns verkligen som om barndomens minnen återkallas. Den är både poetisk och saklig och den handlar mycket om förlust. Farfadern dör, Kristians pappa lever ett annat liv. Så småningom dör han också och flera andra.
Månen vet inte är på sätt och vis en mörk berättelse med mycket sorg, men ändå känns den trygg och levande. Kristian börjar skolan. Han får ett liv utanför farmorns och mammans värld. Farmodern blir äldre. Krämporna ökar. Hon berättar samma historier om och om igen. När Kristian var helt liten älskade han det. Små barn vill gärna höra samma berättelse gång på gång. När han blir äldre tröttnar han och som tonåring blir han irriterad på farmodern. Det händer att han smiter undan och inte vill träffa henne.
Niklas Rådströms barndomsberättelse berörde mig, och gjorde att jag tänkte över mitt eget liv och min egen barndom. En levande och stark bok som känns ärlig. Rekommenderas.
Månen vet inte av Niklas Rådström, Gedins 1989.
  
Hanneles bokparadis:

Niklas Rådström är jag nyfiken på, tack för tips.

Svar: Vi har en hel rad böcker av honom. Jag har läst ett par av dem och de har jag tyckt om.
Mösstanten

Emma Engström:

Men åh vilken spännande bok, bra tips du kommer med! :D

Carolina:

Fin berättelse han ändå har skrivit. Roligt att läsa självbiografi :)

Hanneles bokparadis:

(oavsett om du tänker läsa hela eller delar av James Joyces Ulysses så rekommenderar jag Dag ut och dag in med en dag i Dublin av Erik Andersson - som översatt:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2012/06/for-ord-nordar.html

Svar: Tack för tipset Hannele!
Mösstanten

Louise Baumgärtner:

Fin recension av en bok med vacker titel!

Svar: Tack! Det är en fin berättelse. Jag kommer att läsa mer av Niklas Rådström.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: