Historiska avdelningen

Under Sista natten på museet den 2 mars tog jag några foton på Östergötlands museums kulturhistoriska utställning. Det första vi möttes av var en gammal cykel som stod lutad mot en vägg. Man hade också byggt ett kök som såg ut att höra till en 60-talslägenhet och en dagisentré.
Men efter det kastads vi rakt in i forntiden. Det här är den så kallade Bergsgraven. Den är daterad till stridsyxeperioden och är cirka 4 500 år gammal. I graven fanns en man, en kvinna, ett litet barn och en hund.
I utställningen fanns en mycket fin rekonstruktion av människorna och hunden i graven. Mannen som har gjort rekonstruktionen heter Oscar Nilsson.
En silverskatt. Jag vet inte från när. Vikingatida?
Keramikkärl från ett järnåldershushåll. Till vänster ser vi två kokkärl och längst till höger ett förrådskärl om jag har uppfattat saken rätt.
Och så är vi i medeltiden. Kammar och skor, bland annat.
Ett raskt hopp in i dataåldern.
Minnena var stora på 1950-talet.
Pirate Bay startades 2003. Där kunde användarna dela vilka filer de ville med varandra. 2006 beslagtog polisen 186 servrar i Pirate Bays webbhotell, och detta ska tydligen vara den första servern.
Ja det här var lite spridda foton från Östergötlands museums kulturhistoriska avdelning och datamuseum som jag tog dagen före stängningen. Nu är det alltså stängt för renovering.
Jag har tidigare lagt ut ett inlägg från museets konstavdelning. Det hittar ni här.
 
Hanneles bokparadis:

moderna museer är verkligen intressanta, ger möjlighet att förstå livet förr.

Bella:

Vad roligt att få se! Jag tycker om att se smycken från andra tidsepoker, både från pyramider och vikingar är kul att se

Svar: De har faktiskt lite egyptiskt i Östergötlands museums samlingar.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Det där halsbandet är ju jättevackert (på en smal hals ...)! Kul utställning verkar det vara.

Svar: Det är mycket som de tillverkade för länge sedan som är fint.
Mösstanten

Kraka:

Pirate Bay och Piratpartiet har betytt mycket för utvecklingen. Det är mycket tack vare dem som vi idag kan streama både film och musik. Jag känner några av grundarna och min son känner många av dem. Man kan inte låta bli att känna vördnad för deras kunskap. Jag vet massor av inofficiella saker som jag aldrig skulle sprida vidare. Staten har spridit så mycket lögner och trams kring dem. Man borde istället vara tacksam för att de visade vägen och ta tillvara deras kunskap. De här grabbarna (och möjligen någon tjej) skulle aldrig göra sådana misstag som staten gjort i sina upphandlingar och sålt ut privata fakta om oss och våra liv. T ex Transportstyrelsen och nu senast 1177.

Svar: Tack för de här upplysningarna. Och du har alldeles rätt i att det är en klantighet och aningslöshet utan like när det gäller datasäkerhet hos våra myndigheter.
Mösstanten

Tofflan:

Å vilket spännande museum!!! När det är färdigrenoverat ska jag bege mig dit.

Finns kryptan i S:t Lars fortfarande öppen för besökare? Det var min och min pappas favoritplats när vi åkte till Linköping och mamma ville gå i affärer. :-)

Svar: Jag tror att de bara har guidade visningar av kryptan. De hade sådana i somras.
Mösstanten

tant Hannele på Hisingen:

streama är bra, bara upphovsmännen får betalt.

Svar: Du har rätt Hannele. Upphovsmän måste få betalt, annars kan de ju inte skapa sina verk. Och de som jobbar i filmbranschen eller musikbranschen måste också få betalt. Det kan naturligtvis inte vara gratis. Det filmstreamande som vi kan göra ”gratis” från biblioteket betalas ju med skattemedel. Sedan är det kanske de stora bolagen som håvar in största delen av pengarna.
Mösstanten

Yasmine:

Jag älskar att gå på museum! Den delen med teknik och datorer hade nog tilltalat mig lite extra! :)

Angelica Wåhlin:

Ser ut som en fin utställning!

Svar: Den var inte så dum.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: