Hur blir det sedan?

Det svaret får vi vänta länge på. Östergötlands museum stänger för renovering och öppnar inte förrän om 1 000 dagar. I lördags hade museet öppet hus "Sista natten på museet". Jag passade på att fotografera lite och här kommer det första inlägget och då har jag koncentrerat mig på konst.
Målningen här ovan är ett porträtt av barnen Devischer från 1698. De lär ha varit barn till en köpman i London, Abraham Devischer. Och konstnären är John Closterman.
En utställningssal i lördags. Ser ni dockskåpet i glasmontern längst bort?
Alla bilder utom denna är från den äldre konsten men Östergötlands museum har också nyare konst i sin samling. Det här är ett galleri för tillfälliga utställningar.
Det fanns även möbler på konstavdelningen.
Och många porträtt. Dessa är målade av Per Hörberg som levde 1740-1816. Han började som hantverksmålare och fick så småningom studera på konstakademien. Målningen längst ner till höger är ett självporträtt tillsammans med hustrun. Hon spinner och han ska just ta en pris snus.
Det finns också kungliga prorträtt på museet. Detta är en kopia efter Roslins målning av änkedrottning Lovisa Ulrika från 1775. Konstnären är Per Krafft den äldre.
En dyrgrip i museets samling: Syndafallet, eller Adam och Eva. Den är målad av Lucas Cranach den äldre på 1500-talet. Troligtvis har målningen kommit till Sverige i mitten av 1600-talet som krigsbyte från trettioåriga kriget. 1884 ropades målningen in på en auktion i Linköping och skänktes till museet året efter. Som ni ser är den här dyrgripen innanför glas så bilden är full av speglingar. En bättre bild av målningen hittar ni här.
Slutligen en bild på kyrkokonst. Det här är ett altarskåp från Å gamla kyrka. Det är från andra hälften av 1400-talet och en deposition från Statens historiska museum.
Ja hur blir det sedan? Vilken konst kommer vi att få se på Östergötlands museum när de 1 000 dagarna är till ända? Och hur kommer den att visas?
 
Hanneles bokparadis:

Renovera måste man ibland, dessa gamla dockhus är helt fantastiska! Missade det berömda på Windsor slott för vi hade totalt tid där bara 40 minuter... lång kö, dåligt planerad resa.

Svar: Det var tråkigt att du missade dockhuset på Windsor. Jobbigt med snärjiga besök på turistmål.
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Oj, 1000 dagar? Det var specifikt, och väldigt länge!

Svar: Det är en lång tid ja.
Mösstanten

Bella:

Väldigt fin soffa och gamla porträtt är ju så roliga, den tidens ideal för utseende, att dom inte fick måla av nakna kvinnor utan målade av män och sedan försökte få porträttet att se kvinnligt ut osv

Svar: Porträtt är spännande.
Mösstanten

Emma Engström:

Wow så mycket häftigt att se! :D

Svar: Nu får vi inte se det på ett tag förstås. Lite sorgligt.
Mösstanten

Tofflan:

Å vilket härligt museum med så mycket fin konst och fina möbler. Men tusen dagar... det är lång tid, det...

Svar: Ja det är lång tid, men det är väl så lång tid det tar att renovera ordentligt och bygga nya utställningar.
Mösstanten

Lillan Kind:

Vilka vackra målningar och möbler! Jag tycker om gammal/äldre konst. Personligen tycker jag att konstnärer överlag var otroligt mycket bättre på att måla och skapa förr. Tavlor med en massa "kludd" på tilltalar mig inte alls.

Svar: Jag kan tycka om både gamla sjuttonhundratalsmålningar och non figurativ konst. Men just porträtt är speciellt. Om det är bra gjort talar den avbildade människan till mig.
Mösstanten

Kraka:

Tusen dagar kan låta mycket, men tiden går fort. Nationalmuseum här var stängt betydligt längre än så, men plötsligt var det dags för dem att öppna igen. Det blir väl spännande att se hur de renoverat och hur de tänkt kring konst när de öppnar.

Önskar dig en fortsatt bra måndag! Själv har jag just klivit upp och dricker mitt "morgonkaffe" strax före kl 15. :-)

Svar: Ja det blir spännande sedan.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Jag har bott i Linköping i över tjugo år men aldrig besökt museet. Efter att ha sett de här bilderna så blir jag väldigt sugen på att åka dit när det öppnar igen. Men det blir ju en lång väntan. :-)

Svar: Det var länge sedan jag var där före i lördags. Fast vi har gått på konsert i Wallenbergssalen ibland. Den är också stängd framöver.
Mösstanten

Christina Karlsson:

1000 dagar - det är länge. Tack för att vi fick följa med på denna konstvandring, förstår om du längtar tills de öppnar igen, för där ser ju ut att finnas en hel del vackert att betrakta. Adam och Eva målningen, den är ju fantastisk!

Kram Christina

Svar: Ja den är ovanlig för sin tid har jag förstått. Den har en stark erotisk laddning.
Mösstanten

Carolina:

Härligt att få titta på lite konst! Synd att de stänger ned, 1000 dagar är väldigt länge, ca 4 år eller något? ^^,

Svar: Tre år ungefär. En lång tid.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: