Kokböcker och bakböcker

Den här tisdagen vill Johanna som driver Johannas deckarhörna att boklistan ska handla om Kok- och bakböcker. Hur ska det här gå? tänkte jag. Vi använder ju nästan aldrig kokbok när vi lagar mat. Men jag tittade runt här hemma och dessutom hade min man precis lånat Soppboken på biblioteket, så det var inte svårt att få ihop fem stycken som jag vill skriva om.
  • Vår kokbok, denna trotjänare i vårt hem. Det här är 25:e upplagan. Det var min man som hade den så när vi flyttade ihop gjorde vi oss av med mitt sönderbläddrade exemplar. Detta är en grundläggande kokbok där man kan läsa om hur man binder upp en stek, vilket kött som passar bra till att koka och så vidare.
  • Soppboken av Marie & Leif Törnblom. Den innehåller sopprecept av alla slag och även recept på hur man kan koka grönsaks-, fisk-, kött-, och kycklingbuljong från grunden. Man kan också ha den som blädderbok för inspiration för nya varianter och smakkombinationer i soppor. Boken kom 2014.
  • Bröd, bröd. bröd av Martin Johansson. Som ni kanske har förstått så äter jag inte bröd. Men om man gör det är det ju bra om man har bakat det själv för då vet man vad som är i. Den här bakboken har min man använt och han tycker att den är bra. I boken finns också en avdelning med recept på surdegsbröd. Den kom 2014.
  • Modern bakning - handbok i bakpulverbak. Den är från 1941 och är enbart en nostalgibok, en bok som jag vill ha kvar. Den kommer från mitt barndomshem.
  • Fina feta fiskar av Klara Desser. I fet fisk finns mycket omega-3 och det får vi för lite av i dagens kost. Mycket som vi äter innehåller en massa omega-6 - som bröd och växtoljor. Vi behöver också omega-6, men i de flesta fall får vi i oss alldeles för mycket. Balansen mellan omega-3 och 6 är fel. Också kött från kor som är uppfödda med mycket säd i kosten har för mycket omega-6. Därför är det superviktigt att vi äter fet fisk, och en kokbok som kan inspirera till det kan vara bra att ha. Den här kokboken är från 2010.
Ja det var mina kokböcker. Mat är gott, ett glädjeämne i livet.
 
Hanneles bokparadis:

Barnen fick hembakat under ett decennium, sparade typ 70 000 kronor (räknade 2 kr för hembakat och 15 kr för köpebröd). Fisk äter jag helst ute, numera som lunch någon gång i veckan, stekt strömming på gatukök i Göteborg är en riktig favorit ❤️

Svar: Visst sparar man pengar genom att baka. Fisk äter jag helst hemma. :-)
Mösstanten

Carolina:

Något jag aldrig ägt faktiskt. Jag är en sådan här modern människa som hittar recept på typ ICA.se och sedan skriver ned receptet i en egen bok ;) men älskar att komma hem till min mormor eller mamma och de tar fram sina haha :D

Svar: Bara det blir mat till slut så. Ofta har man ju kokböcker som blädderböcker nu förtiden. Kika på de vackra bilderna och fantisera om maten. Men en grundbok som Vår kokbok tycker jag är bra att ha.
Mösstanten

Monika:

Soppboken låter intressant. Soppa är underskattat.

Svar: Soppa äter vi jätteofta.
Mösstanten

Vargnatts bokhylla:

Mat är gott men jag tycker inte om att laga :)

Svar: Du har kanske någon som lagar mat åt dig? Det är inte alls dumt att ha det så.
Mösstanten

Boklysten:

Vår kokbok är baskokboken hos oss och den skulle jag nog inte kunna vara utan.

Svar: En baskokbok behövs, det är jag helt enig om.
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg:

Jag har kommit att tycka mycket om soppor så den boken blir jag nyfiken på.

Svar: Den var kul. Kan leda till att man tänker lite nytt.
Mösstanten

Tofflan:

Jag lagar nästan aldrig mat för jag tycker att det är så tråkigt - men jag älskar att äta god mat. Min äldsta bonusson har länge önskat sig en bra baskokbok och det lutar åt Vår kokbok eller nånting ditåt.

Svar: Jag Läskar också att äta - mer än att laga mat.
Mösstanten

Yasmine:

Jag har bara vegetariska kokböcker och några bakböcker! :D Vill bli bättre på att laga mat från en kokbok!

Svar: Det viktigaste är väl att man kan. Men en baskokbok kan man ju få baskunskaper från. Sedan kan ju kokböcker inspirera till nya kombinationer.
Mösstanten

Lottens bokblogg:

Som tur var så klarar jag att äta lax, annars klarar inte min mage feta fiskar, och inte kan jag äta nötter heller (visst är det omega-3 i en del nötter?). Inte lätt numera att hålla reda på alla saker man ska få i sig.

Svar: Nej det är inte lätt. Och det ska vara gott också.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Jag fick en fin glasburk innehållande surdeg i present. Skulle naturligtvis testa. Men när jag googlat klart hade jag helt tappat lusten! Så tidskrävande, så komplicerat ...

Svar: En gång i mitt liv har jag gjort en surdeg och bakat med den men jag höll inte liv i den sedan.
Mösstanten

Sara Pepparkaka:

Min mamma har en bakbok som jag tror är från 1940- eller 1950-talet, utgiven av företaget Rumford. Den är kul att titta i!

Svar: Min mamma hade också en bakbok där man skulle baka med Rumford bakpulver. Jag undrar vad som hände med den? Min syster kanske har den.
Mösstanten

Ugglanoboken:

Soppor gillar jag, så den boken hade passat mig :-)

Emma Engström:

Vår kokbok är ju en himla bra bok! :D

Svar: Ja det är den. En bra grundbok.
Mösstanten

A ROOM OF MY OWN:

Modern bakning liknar den jag har en senare upplaga av. Vår kokbok har jag också med. Martin Johansson och Klara Desser känner jag till

Åsa:

Fiskboken frestar! Vår kokbok har funnits med mig länge också, klart välanvänd.

Svar: Vår kokbok är en hörnsten. (Nej så kan man väl inte uttrycka sig?) En bas!
Mösstanten

Kommentera inlägget här: