Österlandets skatter

På Östergötlands museum fanns en utställning som hette Österlandets skatter. Där fanns föremål från Egypten och Orienten och jag passade på att fotografera lite där sista dagen innan museet stängde för renovering.
Det som ser ut som en bård är den egyptiska gudinnan Nut i sin egenskap av himmelshärskarinna. Hon står med fötterna och händerna på marken och hennes kropp bildar på så sätt ett valv. 
Ösergötlands museum har en fin egyptisk samling som kommer från affärsmannen Otto Smith. Han reste flera gången till Egypten på 1920-talet och samlade in föremål. De flesta finns på Medelhavsmuseet men en hel del av dem finns alltså i Östergötland. Den här montern innehåller föremål som har med döden och livet efter den att göra. Statyetten föreställer en tjänare. Den svarta skulpturen föreställer dödsguden Anubis.
Det här är japanska små skulpturer, så kallade netsuke. De användes som en slags knappar vid kimonons bälte.
Det här är japanska lite större skulpturer.
Och här är några persiska föremål.
Detta är det fjärde och sista inlägget från Sista natten på museet, alltså från dagen innan Östergötlands museum stängde för renovering.
De andra inläggen hittar du här, här och här.
 
Hanneles bokparadis:

såna små figurer har ju en sett på antikrundan, mycket lärdom i tv.

Svar: I Haren med bärnstensögon av Edmund De Waal får vi följa en samling netsuke genom åren och därmed hans familjehistoria.
Mösstanten

Lillan Kind:

Åh jag älskar gamla föremål från Egypten och Orienten! Om du inte hade skrivit att det är gudinnan Nut, skulle jag nog ha trott att det var en bård. Ibland är det svårt att tänka sig att det finns såna fina skatter här i Sverige!

Svar: Det är lätt att tro att allt gammalt egyptiskt finns på museum i Stockholm.
Mösstanten

Tofflan:

Å vilka fina grejor. Jag måste ta mig till museet när det öppnar igen!

Svar: Det är en bit hit från Uppsala förstås, men du är kanske i Östergötland ibland?
Mösstanten

Tofflan:

Inte så ofta efter mammas bortgång hösten 2016, men jag har ju kompisar kvar i Motala som jag hälsar på plus graven där samt även en grav i Norrköping som jag borde titta till. Har ju årsskötsel, men... Det kanske blir en gravtur neråt i sommar. Och museet är väl stängt ganska länge nu, om jag inte minns fel.

Svar: Flera år, så det dröjer innan vi kan gå dit.
Mösstanten

Yasmine:

Så mycket spännande! :D

Kommentera inlägget här: