Romaner som baseras på verkliga händelser

Idag vill Johanna som driver Johannas deckarhörna att boklistan ska handla om romaner som baseras på verkliga händelser. Det var inte så svårt som jag trodde att komma på fem stycken. Här på bilden ser ni fyra. Den femte har jag inte hemma.
Vi börjar med andra världskriget.
  • Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Den bygger på Tysklands invasion i Frankrike 1940 och de allierades bombningar av den lilla staden Saint-Malo i Bretagne 1944. Titeln är en länk till min text om den här boken.
  • De fattiga i Lódz av Steve Sem-Sandberg. Den romanen handlar om det judiska ghettot som nazisterna inrättade i den polska staden Lódz och om ledaren där som var tillsatt av nazisterna, Mordechai Chaim Rumkovski. Det är tung läsning om fruktansvärda händelser men den ger inblick i hur det var i ghettot, om slavarbete, svält och om att fatta beslut tvingad av nazisterna. Sem-Sandberg har undersökt arkivmaterial för att få fram vad som hände.
  • Med den ondes hjälp av Karin Edvall. Också denna roman bygger på studier i arkiv och handlar om ett ruskigt mord som skedde i 1860-talets Göteborg.
  • Harriet sa av Beryl Bainbridge. Idén till denna bok bygger på ett verkligt mord som skedde på Nya Zeeland. En stark och oroande berättelse som är skriven på 1950-talet men som inte gavs ut förrän på 1970-talet eftersom den ansågs alltför skandalös. Titeln är en länk eftersom jag har skrivit om den här boken.
  • Ingenjör Andrées luftfärd av Per Olof Sundman. Den handlar om Andrées misslyckade polarexpedition med ballong som transportmedel och den bygger också på studier i arkiv. Kanske har senare litteratur andra svar på en del av frågorna man ställer sig omkring den här expeditionen. Jag tänker på Bea Uusmas Expeditionen - min kärlekshistoria. Min avsikt var att ha med den här i listan men Uusmas bok räknas som facklitteratur. I alla fall väckte Per Olof Sundmans bok stor uppmärksamhet när den kom på 1960-talet.
Ja det var mina fem. Om du går in på Johannas deckarhörna får du fler tips.
 
Hanneles bokparadis:

intressant lista, det har inte blivit av att läsa De fattiga i Łódź fast boken finns i bokhyllan.

Svar: Den är så jäkla bra.
Mösstanten

Marie Eggimann:

Jag är förtjust i denna typ av böcker och de två översta har jag men ännu inte lästa. Ingenjör Andrées luftfärd låter intressant.

Svar: Jag tycker också att det är intressant med berättelser som baseras på verkliga händelser.
Mösstanten

Villa Frejas bokblogg:

Ljuset vi inte ser läste jag för en tid sedan. Tack för övriga tips.

Svar: Den är värd att läsa.
Mösstanten

Boklysten:

Ljuset vi inte ser och De fattiga i Lodz har jag läst. Tack för tips om de andra!

Svar: Två bra böcker.
Mösstanten

Vargnatts bokhylla:

Harriet sa låter intressant.

Svar: Det är en riktigt bra bok.
Mösstanten

Josefin:

Ljuset vi inte ser har jag inte läst än, den står i hyllan. Tack för intressanta tips! Med den ondes hjälp verkar vara något som jag skulle vilja läsa. :)

Svar: Då kommer du att läsa Ljuset vi inte ser så småningom. Hoppas att du tycker om den.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Duktiga du!!

Carolina:

Den andra och tredje boken fall mig i smaken. Ska se om det finns som hör böcker på bookstore :D tack för tipset!!

Monika:

De fattiga i Łódź ja, den har jag ju läst. Märkligt hur vissa böcker inte poppar upp vid rätt tillfälle.

Svar: Men du har ju många intressanta i din lista.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Dina första två står olästa i min hylla. Riktiga tjockisar båda, det skrämmer. Ingenjör André blev ju en spännande historia, nu blev jag påmind om Bea Uusmas jättebra bok om det äventyret!

Svar: Ljuset vi inte ser är ialla fall både spännande och lättläst.
Mösstanten

Anonym:

De fattiga i Lódz är så bra. har hört författaren berätta om tillkomsten också. helt fantastiskt det också. Ingenjör Andrées luftfärd var jag också mycket förtjust i. Beryl Bainbridge har jag läst en del annat av för länge sedan. jag gillade henne

Svar: Av Beryl Bainbridge har jag läst denna och Young Adolf och någon mer för länge sedan. Ja hon är bra.
Mösstanten

Lena:

Ljuset vi inte ser var väldigt bra. Tack för övriga tips.

Svar: Ja visst är den bra.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag tycker om att läsa böcker som handlar om verkliga händelser. Tyvärr känns det extra jobbigt att läsa då det är böcker som handlar om hemska saker som människor har utsatts för.

Svar: Nej det är sannerligen inte alltid man vill läsa om hemska saker. Vissa böcker kanske man undviker helt enkelt. Det behövs oftast någon slags komplikation i en roman om den ska bli bra, men detfinns ju olika slags sådana. Vissa böcker om koncentrationsläger och elände tvekar jag inför.
Mösstanten

Bokdamen :

Ljuset vi inte ser tyckte jag mycket om. Tack för övriga tips!

Åsa:

De fattiga i Lódz började jag bara på att läsa, men tror det var fel tillfälle, som sagt; rätt tung läsning.

Svar: Ja den är tung.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: