Trandagen

Ja det är idag, samma dag som det är Marie bebådelsedag som kallades Vårfrudagen och det har ändrats i folkmun till våffeldagen.
Trandagen ja. Det är något som jag hörde om som barn och det beror på att min mamma och pappa kom från Kalmartrakten där man firade trandagen. I mitt barndomshem firade vi nog inte varje 25 mars men någon gång hände det.
Natten till trandagen kunde tranan komma med godis om man hade varit snäll. Precis som jultomten vid jul kunde tranan komma in genom skorstenen. Ofta hängde barnen upp sina strumpor kvällen innan. Jag minns faktiskt inte om vi gjorde det, men i alla fall kom tranan till oss åtminstone någon gång under min barndom. Om vi hängde upp strumpor var det nog på sänggaveln, inte vid öppna spisen.
Allt det här hör naturligtvis samman med tranans och vårens ankomst. De flygande tranorna på bilden bär ljus i sina näbbar för att symbolisera den kommande våren. Tranan bär ljus i säng, är ett gammalt talesätt. Det betyder att den 25 mars var det inte längre mörkt när man gick och lade sig.
Bilden här ovan kommer från Olaus Magnus Historia över de nordliga folken. Det finns mycket i den boken som inte var sant. Bilden visar hur dvärgarna på Grönland kämpar mot horder av tranor.
Jag hoppas att ni får en fin trandag. Många av er äter säkert våfflor idag.
 
Hanneles bokparadis:

Jungfru Marie Bebådelsedag firare vi igår för maken spelar med orkestern ikväll, tranar har jag varit och tittat på Hornborgasjön, mäktiga fåglar, ska hänga min stumpa, ifall maken skulle uppfatta inviten ❤️

Svar: Man kan alltid hoppas. :-)
Mösstanten

Yasmine:

Jag har aldrig hört om trandagen, kul att få lära sig något nytt. Jag åt mina våfflor igår då vi är på resande fot idag! Man får ju också lön idag hehe!

Svar: Lönedag är inte heller fel!
Mösstanten

Hanneles traditioner:

dotterns LCHF-våfflor:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/03/glutenfria-vafflor-med-fruktsallad.html

Svar: Tack för recepttipset!
Mösstanten

skogsnuvan:

Trandagen har jag aldrig hört talas om. Här kommer tranorna inte förrän i maj i bästa fall. Tänk så mycket man lär sig av att läsa bloggar. Däremot är det vårfrudagen idag som blev våffeldagen. jag har ett gammalt våffeljärn som man ska sätta på vedspisen och ta bort ringarna så att man kan vända våfflorna. Det blir de mest frasiga och goda våfflor när järnet blivit varmt. Jag har en spis nere vid sjön där jag kan grädda våfflorna (inne blir det så rökigt) men än är det för mycket snö där nere.

Svar: Förhållandena är så olika på olika håll i landet. Jag hade nog inte känt till trandagen om mina föräldrar inte hade kommit från sydöstra delen av landet.
Mösstanten

Tofflan:

Se där! Trandagen kände jag inte till. Men vilken fin tradition. Jag hoppas få lite våfflor i kväll, för jag har ju inte hängt upp nån strumpa.

Svar: Våfflor i strumpan vill man ju inte ha.
Mösstanten

Tofflan:

Nej, och inte heller grädde och sylt! :-)

Svar: :-)
Mösstanten

Emma Engström:

Trandagen var verkligen något nytt för mig! Men så kul att få lära sig lite nytt :D <3

Svar: :-)
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag hade inte hört talas om trandagen, så det var kul att få lära sig något nytt. Nu återstår det att se om det blir några våfflor ikväll!😄

Svar: Är det våffeldag så är det.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Tackar för denna information, har sett en del inlägg på fb om tranor och godis men aldrig hört talas om det=))

Svar: Man firar nog bara trandagen i sydöstra Sverige.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Kan vara det...

Carolina:

Vad intressant! Jag hade ingen aning om att det fanns en sådan här dag eller att det hette vårfrudagen & inte våffeldagen. Ung här 😏

Svar: Jag är glad att det finns yngre människors bloggar att följa. Genom det lär jag. IG sådant som jag inte kan.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: