Två deckare av Elly Griffiths

Efter att ha läst Välkommen till Amerika och Finna sig blev det nödvändigt att läsa något helt annat. Jag lånade två deckare av Elly Griffiths på biblioteket. Och det måste jag säga - det var välgörande att skölja igenom systemet med hjälp av dem.
Halvvägs in i den första, Flickan under jorden, upptäckte jag att jag hade läst den tidigare. Jag kom ihåg vem mördaren var, men läste ändå till slutet lite snabbt. Det är en helt okej deckare. Visserligen reste sig nackhåret tre gånger på huvudpersonen Ruth Galloway. Det är minst två gånger för mycket, men som sagt, helt okej deckare.
Som ni förstår ledde läsandet av den första till att jag ville läsa mera om Ruth Galloway. Hon är arkeolog och expert på arkeologiska ben. Därför blir hon ibland anlitad av polisen när man har funnit skelett vid arkeologiska utgrävningar. Är fyndet från medeltiden, romerskt eller modernt?
Janusstenen var bättre än den första. Väl tecknade människor. Humor och lite spänning. Ofta har jag retat mig på beskrivningar av polisernas och andras privatliv i deckare. Det har känts påklistrat. Här finns mycket privatliv men det är väldigt bra skrivet, ett av böckernas största plus. En annan fördel för mig är att fast böckerna i botten handlar om brutala mord är de trevliga att läsa. Jag blir inte äcklad, skräckslagen och får mardrömmar av dem.
Ganska självklart beter sig personer väldigt obetänksamt i boken och Ruth Galloway råkar ut för fara på ett inte helt realistiskt sätt, men det får man ta. Jag blir nyfiken på hur det ska gå i hennes privatliv och vilka människoben hon ska ta sig an i nästa bok. Det finns ytterligare åtta, nämligen. Jag kommer att läsa fler i serien i framtiden när jag känner behovet komma och då i den tidsordning de är skrivna eftersom privatlivet spelar så stor roll i böckerna.
Flickan under jorden av Elly Griffiths, Minotaur 2009. Översättning Carla Wiberg.
Janusstenen av Elly Griffiths, Minotaur 2010. Översättning: Carla Wiberg.
 
Hanneles bokparadis:

jag är så dålig på att läsa deckare men förstått att dessa är bra, låter intressant.

Svar: De har kvaliteer och är trevliga vilket kan kännas skönt efter 1793 till exempel.
Mösstanten

Anonym:

Åh de låter spännande 😍 Tack för tips kram från Nina

Jessica Högberg:

Bra när det finns fler av en bok man gillar=)

Ajli Müller:

Jag tror knappt att jag har läst en enda deckare! Jag har läst "åt det hållet" men vet inte om jag har läst någon sådan vanlig deckare... jag har läst lite Dan Brown-trams och Sjuka själar... men det är det! Å andra sidan älskar jag serier, att kunna fortsätta en bokserie länge är så tillfredsställande. Men inte ännu!

Svar: Ja har man funnit en serie som man trivs med så har man ju många fina stunder framför sig.
Mösstanten

Tofflan:

Å, jag älskar Elly Griffiths böcker om Ruth! Ruth är så häftig och jag gillar blandningen av spänning och arkeologi, det historiska. Dessutom bor författaren i Brighton där även jag har bott. Och ibland utspelar sig händelserna i Norwich-trakten - där min engelska släkt kommer ifrån. 😀 Bara plus alltså enligt min mening. 👍

Svar: Hon skriver ju deckare som utspelas i Brighton också, har jag förstått. Dem kanske jag borde testa när jag är klar med Ruth Galloway. Min dotter bodde tre år i Brighton.
Mösstanten

Lillan Kind:

Jag har också ibland retat mig på beskrivningar av polisernas privatliv i deckare, men också på beskrivningar av hur dom arbetar. Det har alltför ofta känts påklistrat. Jag gillar inte heller att vissa författare frossar i ingående beskrivningar av hur bestialiskt mordoffren har blivit mördade. Jag tycker att det är svårt att hitta deckare som faller mig i smaken. Det är möjligt att jag skulle gilla att läsa Janusstenen.

Svar: Det är inget frossande i våld i Janusstenen, tack och lov. :-)
Mösstanten

Kommentera inlägget här: