Vinterträdet av Ellen Mattson

Det är åren omkring 1930. Greta Garbo är stor stjärna i Hollywood. Hon har varit på besök i Sverige och reser med båt över Atlanten tillbaka till USA. På båten finns också Vendela Berg, en ung föräldralös flicka som ska resa till sin farbror för att arbeta i hans bryggeri.
Vendela Berg reser inte i första klass men eftersom hon är mycket intresserad av den stora filmstjärnan smyger hon omkring i förstaklassavdelningen och en dag får Garbo och hennes sällskap syn på henne. Garbo fattar tycke för Vendela Berg och hon blir hennes sekreterare.
Det är Vendela Berg som berättar. Allt ses genom hennes ögon. Hon är en fiktiv gestalt men författaren har läst in sig på Greta Garbo och tiden så jag räknar med att mycket i romanen stämmer med verkligheten.
Men det är en berättelse, ingen biografi. Omslaget är mörkt som ni ser och det finns en mörk ton över hela berättelsen, också i alla de avsnitt när den kaliforniska solen strålar på himlen. Vem Garbo är, vad hon tänker får vi inte veta. Vi ser henne genom Vendela Bergs ögon. Vi får veta vad hon gör och vad hon säger. Ur det skapar vi vår bild av henne. Hon förblir gåtfull.
Vendela Berg är utbildad till sekreterare. Hon är en intelligent ung kvinna som sköter Garbos penningplaceringar, letar reda på hus att hyra och hjälper henne att skriva kontrakt. Hon lever tillsammans med Garbo och är beroende av henne. Det är som om både hon och Garbo är främmande i verkligheten. Livet med Garbo levs vid sidan av samhället.
Berättelsen framskrider långsamt men den är ändå spännande att läsa. Den är full av detaljer och jag ser miljöerna och människorna framför mig när jag läser. Det finns en nerv i berättelsen och samtidigt stort utrymme för läsarens tankar. Romanens språk och ton känns helt riktig.
Detta är min första bekanskap med Ellen Mattsons böcker och jag vill gärna läsa fler.
Vinterträdet av Ellen Mattson, Bonniers 2012.
Igår kom nyheten att Ellen Mattson väljs in i Svenska Akademien. Hon får stol nummer 9 efter Jayne Svenungsson.
 
Hanneles bokparadis:

låter som en intressant autofiktion.

Svar: En bra bok.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

jag har nämnt Ellen Mattson redan 2012:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2012/08/greta-garbo.html

Svar: Jag är lite sen med ganska mycket. :-)
Mösstanten

Angelica Wåhlin:

Låter som en spännande berättarvinkel :)

Svar: Att berätta om Garbo inifrån kan inte vara lätt. Här ser vi ju henne utifrån och sedan lägger vi alltid till och undrar och funderar över henne när vi läser.
Mösstanten

skogsnuvan:

Jag har inte läst om Garbo men idag tänkte jag på dig. Jag har precis sträckläst en bok och har inte kunnat lämna den innan den var slut. Det är Hannah Richell Påfågelsommar. Läs den Ett hus fullt av hemligheter Svek i det förflutna och två kvinnors längtan. helt underbar

Svar: Tack förtipset! Jag ska titta på det.
Mösstanten

Kraka:

Hade aldrig hört talas om någon av de två kvinnorna som blev invalda. Måste titta närmare på den här boken.

Ha en trevlig lördagskväll!

Svar: Om jag ska döma efter kvalirén på den här boken så finns säkert mer bra att läsa av Ellen Mattson. Det var en slump att jag har läst den här boken av henne alldeles nyss. Trevlig lördagskväll och söndag!
Mösstanten

Lillan Kind:

Den här boken skulle vara intressant att läsa. Jag tycker att Greta Garbo är en intressant person.

Svar: Visst är hon intressant. Så skygg. Jag googlade naturligtvis på henne när jag läste boken. Vilka bilder!
Mösstanten

Jessica Högberg:

Låter som en spännande berättelse, stort att bli invald i akademien!

Svar: Vi få hoppas att den kommer att fungera framöver.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(jag menade i mitt gamla inlägg att jag hade en gammal bok om Garbo, hade inte avsikt att köpa en till ny...

Svar: Jag såg det nu. Jag menade att jag faktiskt är sen på många böcker, jag menar jag är inte så flitig på att läsa nyutgivet. Ellen Mattson har funnits i min förra läslista i anteckningsboken som försvann. Då var det hennes roman Snö som jag hade skrivit upp, men jag kom aldrig till att läsa den.
Mösstanten

Carolina:

Intressant bok! Läste igenom kommentarerna & måste få säga att det är inte fel med att vara lite sen. Läs i den tankt och ordning du önskar 😁

Svar: Jo jag läser som jag vill. :-)
Mösstanten

Jessica Högberg:

Ha ha, ja, att göra den bättre borde inte vara så svårt;)

Tofflan:

Också ett sätt att skildra den gåtfulla Garbo. Men... struntade Vendela bara i sin farbror? (Dum fråga, men jag undrar.)

Svar: Ja. Garbo skrev ett brev till farbrodern och förklarade att hon hade anställt Vendela.
Mösstanten

Paula:

Hej, när jag såg att hon valts in i Akademin så kollade jag om jag läst något av henne och det hade jag, för tio år sedan. En bok som heter Glädjestranden, den var jag inte imponerad av men alla ska väl få en andra chans!

Svar: Jag har bara läst Vinterträdet och den tycker jag är bra. Jag vill gärna läsa mer av henne. Hoppas att det blir så. Det finns så mycket böcker.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: