Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk

Fattigfällan handlar om att vara fattig i Sverige. Historien grundar sig på verkliga händelser men alla namn, platser och övriga identifikationsuppgifter är ändrade.
Beata har bra utbildning, hon bor i en lägenhet i ett fint område i Stockholm. Hon har jobbat som frilans med f-skatt hela sitt liv och har klarat sig bra. Hon har inte levt i överflöd men hon har betalat alla räkningar i tid och arbetat och levt som ensamstående med fyra barn.
Så blir hon sjuk. Det framgår inte riktigt i vilken sjukdom. Kanske är det utmattning. Hon har jobbat hårt.
Allt brakar ihop. Beata är sjuk och kan därför inte klara av att sköta allt det som vi normalt gör. Hon kommer efter med räkningarna. Hennes vän Anna hjälper henne som väl är att sortera papper och se till att räkningarna betalas, men Beata har fått förseningsavgifter. Ingen inkomst kommer in eftersom Beata är sjukskriven. Ersättningen från försäkringskassan dröjer. Beatas sparkapital smälter bort och räkningarna blir bara högre och högre när de får ligga och vänta.
Beata är välutbildad och kan uttrycka sig och skriva. Hon har släkt och vänner som har det bra ställt och som hon kan låna pengar av. Ändå hamnar hon i en omöjlig situation. Till slut måste hon söka socialbidrag.
Jag vet att det inte heter så nu för tiden, men författaren använder det uttrycket i boken eftersom det är så vi vanligtvis pratar om de här sakerna.
Att leva på socialbidrag verkar vara minst ett halvtidsjobb så mycket tid och kraft som Beata måste lägga ner på att ta fram och dokumentera sin ekonomi och sjukdom - varje månad. Och ändå får hon inte alltid pengar. Socialbidragssystemet är inte anpassat till att det nu för tiden finns vanliga välfungerande människor som på grund av att de har blivit utförsäkrade eller av andra orsaker faller igenom. Det verkar vara direkt kontraproduktivt om vi vill att människor ska hjälpas tillbaka till att bli självförsörjande.
Fattigfällan är en viktig bok som handlar om ett stort missförhållande i vårt land. Jag var och lyssande på Charlotta von Zweigbergk när hon var här i stan på författarbesök. Hon berättade då att boken används som litteratur på socialhögskolan.
Fattigfällan är inte bara viktig och upprörande, den är också lättläst och spännande. En bok som jag rekommenderar.
Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk, Ordfront 2016.
 
Hanneles bokparadis:

känner till boken, viktig på sitt sätt, några demonstrerar för saken idag

Svar: Ja jag tycker att den är viktig. Det är många människor som hamnar i kläm.
Mösstanten

Hanna Karlsson:

Det låter som en bra och spännande bok! Jag kan tänka mig att den är väldigt tänkvärd.

Svar: Den gjorde att jag några sv mina egna fördomar ruckades.
Mösstanten

Yasmine:

Jag får en klump i hjärtat av att läsa din beskrivning av boken. Det är så lätt att man blir fattig alltså!

Svar: Ja det kan nog hända nästan vem som helst.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(förstod detta först när sonen som är sjukgymnast/fysioterapeut opererade axeln... hade han inte blivit arbetsför inom 6 månader, och om de inte hade haft annat lämpligt jobb åt honom - han kan ju inte bli kontorist eller nåt på den lilla arbetsplatsen - så skulle han varit tvungen att gå till arbetsförmedlingen!! 😳

Svar: Regler måste ju finnas, men såna regler är ju dumma och kan bidra till att människor inte kan försörja sig.
Mösstanten

Amanda (Swedish Passport):

Har faktiskt aldrig hört talas om den här innan så tusen tack för tipset! Låter ju riktigt intressant och jag kan tänka mig att den ger både en och annan tankeställare.

Svar: Ja precis så är det. En riktig tankeställare.
Mösstanten

Emma Engström:

Åh jag gillar verkligen när det är baserat på verkliga händelser, blir så mycket mera intressant då! :D

Svar: Den är värd en läsning.
Mösstanten

Ajli Müller:

Jag känner igen mig väldigt mycket i boken och har varit i liknande situation själv de senaste månaderna. Det är verkligen en stooooooor oro, att inte kunna använda betalmedel. Att allt tar slut efter att räkningarna är betalda... SÅÅÅÅ hemskt. Mitt aber tog slut igår. IGÅR fick vi rätt mot försäkringskassan och allting löser sig, efter att i flera månader räknat månaden i blyertsstreck på havregrynspåsen. Herregud... pengar alltsåå...

Svar: Men så bra att ni fick rätt och fick pengar till slut. Att det ska vara så svårt!
Mösstanten

Fia:

Jag har aldrig läst någon av hennes böcker, men jag har funderat på att göra det, för en av mina arbetskamrater är kusin med henne, så det skulle vara kul att diskutera boken med min kollega.

Svar: Jag har läst två böcker av henne. Denna och så Dippen. Om du tittar under kategorier - böcker sorterade efter författarnamn så hittar du min text om Dippen. Både den och Fattigfällan är väl värda att läsas.
Mösstanten

Bella:

Den låter väldigt intressant och denna kommer jag läsa, vilket bra tips! Har ju hört/läst liknande situationer i tidningen ibland, så himla knäppt hur det funkar.

Svar: Som om meningen var att man inte ska komma på fötter igen.
Mösstanten

Tofflan:

Det här är ett stort problem och det existerar faktiskt idag. För att kunna göra en massa saker behöver du ha en fast anställning i grunden. Det hade folk för 15, 20 år sen. Idag är det på ett annat sätt.
Jag vet flera som har hamnat i det trångmål - eller liknande - som boken verkar skildra. Det är förskräckligt, att bli sjuk kan ju vara "straff" nog.

Svar: Ja skyddsnätet funkar inte alltid som det borde.
Mösstanten

Carolina:

Låter som en väldigt tragisk bok som är väldigt sanningsbaserad ändå på sitt sätt. Bra att läsa för att få kunskap om hur folk faktiskt har det i samhället :)

Svar: Ja den öppnade mina ögon lite.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: