Nu byter jag diktsamling

Ferlins första diktsamling är färdigläst. Den finns i en stor bok med titeln Dikter, Nils Ferlin, i Bonniers serie Den svenska lyriken.
Här är bokens baksida. Den är tryckt 1976. Lägg märke till vilka författare som ingick i serien då. Idel män. Nej där finns en kvinna också. En!
Det är så det har sett ut. Manliga författare var bra, högtstående, hade kvalitet och storhet och det var de som utgjorde vår litteraturhistoria. Kvinnliga författare, det var något helt annat.
Men nu byter jag diktsamling och då blir det en kvinnlig poet.
 
Kategori: Lyrik Taggar: Dikter, Lyrik, Poesi;
Hanneles bokparadis:

såna upptäckter är lite ledsamma, men nu har det vänt. Kvinnor tar plats, även i musiken.

Svar: Helt riktigt. Vi har varit på ganska många konserter med kvinnliga dirigenter.
Mösstanten

Janet:

Hoppas den är bra! Blir det en dikt om dagen nu också?

Svar: En dikt om dagen blir det. Visst tar det lång tid att komma igenom en diktsamling på det viset, men det är ett sätt för mig att verkligen läsa poesi.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

I mitt liv finns i princip bara två poeter: Gustaf Fröding och Ernesto Cardenal. Sheil Silverstone skulle kunna komma in lite på sladden. Men nån riktig poesiläsare blir jag aldrig.

Svar: Ojoj! Ernesto Cardenal och Sheil Silverstone känner jag inte alls till. Jag är minsann inte så kunnig i poesi. Men det är bara att fortsätta läsa. En dikt om dagen funkar finfint för mig.
Mösstanten

Tofflan:

När jag pluggade litteraturvetenskap, typ tio år efter att diktserien kom ut, var litteraturlistorna fortfarande fyllda av mansnamn. En får hoppas att det är lite mer variation idag.

Svar: Jag tror att det är bättre nu. Men det har nog behövts och behövs kanske fortfarande en kamp och att litteraturhistoriker tar fram och analyserar kvinnors författarskap.
Mösstanten

Carolina:

Så var det på den tiden, tyvärr. Skulle inte förvåna mig om någon av dessa "män" faktiskt är en kvinna som gömt sig bakom ett mans namn. Men Karin Boye känner jag igen :D

Svar: Nja, det är nog verkliga män som är listade på boken. Som tur är så är kvinnliga författare mer framträdande nu.
Mösstanten

Christina Karlsson:

Tänk vad Karin Boye var unik som lyckades göra sin röst hörd i horden av män....
Skönt ändå att det kommit en vändpunkt, men nog har vi en bit kvar.

Härligt med poesiläsning <3
Ha en fin fortsatt vecka!

Svar: Nog är det en bit kvar.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: