Om getingar, bin och andra flygfän tycker jag ...

Saramadeleine som driver bloggen Orsakullan kör en bloggutmaning under maj månad. Jag tänkte vara med på fredagar så får vi se vad det blir av det. Idag vill hon alltså att vi ska berätta vad vi tycker om insekter.
Bin tycker jag om. De är nödvändiga nyttiga varelser och utan dem kanske vi alla skulle få klättra upp i fruktträd och pollinera för hand. Så går det till i Kina i boken Binas historia som jag har skrivit om här på bloggen. Samma arbete gör humlor. Bin och humlor sköter sitt och stör oss inte, tycker jag.
Om jag ska fortsätta med Kina så har jag hört att de hade en kampanj för många år sedan när de slog ihjäl flugor. Det ledde till att fåglarna inte fick mat. Kanske minns jag fel och det var tvärtom men vad jag är ute efter är att det är en ömtålig balans i naturen och tar vi bort sånt vi inte tycker om så rubbas den.
Men det finns insekter som jag verkligen inte tycker om. Getingar, bromsar och blinningar som biter, samt mygg och knott. Alla är de väl nyttiga i naturen på sitt sätt, men inte vill vi ha getingbo på balkongen som en drottning började bygga förra året och inte vill jag ha det som i områdena vid Dalälven där myggplågan är förskräcklig.
Men om det finns ett flygfä som äter fästingar då är jag beredd att älska det.
 
Hanneles bokparadis:

vi hade egna bin i vår lilla trädgård på 810 m² ett par år, riktigt mysigt, även mer frukt och bär, egen honung. Bina är ju helt ointresserade av människor, de äter inte saft och kakor heller.

Svar: Nej det är ju getingar som kommer till saftglaset.
Mösstanten

Gunnel:

För inte länge sen skrev jag med om bin och getingar. Efter att ha upptäckt ett bo på altanen sprutade jag gift så de försvann. Kan inte säga att jag har så dåligt samvete för det. Trevlig blogg du har.

Svar: Tack!Nej att görasig av med getingbon ska man inte ha dåligt samvete för.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Haha, nä inte på min balkong heller är dom välkomna men Visst är balansen skör...

Yasmine:

Flygfän kan jag ändå leva med, men fästingar... Vad fyller de ens för funktion i ekosystemet?!

Svar: Det har jag länge undrat.
Mösstanten

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★:

Vi har onekligen samma åsikt här hör jag :D. Det är viktigt att tänka till på den saken, som dig vill jag heller inte ha ett getingbo på uteplatsen och behåller de sig på sin kant insekterna får de gärna finnas. Men de behöver ju inte bosätta sig som granne med mig ;)

Svar: Nej vissa insekter vill man inte ha för nära.
Mösstanten

Znogge:

De flesta flygfän har en uppgift i vårt ekosystem så vi får dela tillvaron med dem. Dock behöver vi inte tycka om dem. Getingbon på tomten eller i huset är ett gissel och det vill jag inte ha.

Svar: Nej getingarna bör hålla sig undan.
Mösstanten

Madde:

Allt behövs ju för vår balans i naturen oavsett vad vi tycker om det :-) Allt har ju en mening, men vet fortfarande inte vad fästingar har för nytta i vårt system

Svar: Ibland måste vi ju gå hårt åt dem.
Mösstanten

Carolina:

Håller med. Det brukar alltid finnas en funktion som är bra för oss människor och naturen. Men getingar vet jag inte vad deras uppgift är och upplever att dem aldrig kan respektera gränser som en humla/bi gör. Nej, usch för sådana äckliga insekter..

Svar: De kan vara så efterhängsna och rätt som det är kan man bli stucken.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: