Renässansvisning på Vadstena slott

Som jag skrev i måndags blev vi inspirerade av biografin över Katarina Jagellonica som jag har skrivit om här. Hon bodde tidvis på Vadstena slott och hon har haft stor betydelse för slottets utformning som ett renässansslott. Ja vi blev inspirerade till att gå på renässansvisning på Vadstena slott och det gjorde vi i lördags.
Ursäkta att byggnaden är så mörk. Men i mitten ser ni två bågfönster med ett litet runt rosettfönster ovanför. Det är fönstren till slottskyrkan och den är utformad som en italiensk renässanskyrka.
Här står jag på borggården och tittar utåt.
Vi hade en mycket bra guide och hon skulle föreställa Cecilia Vasa, en dotter till kung Gustav. Hon vistades en tid vid drottning Elisabeth I:s hov i England och guiden är klädd så som damerna var klädda där.
Här står hon i drottningens väntrum på Vadstena slott och berättar om de stackars människorna som ibland fick vänta i flera dagar innan drottningen behagade tala med dem. Ser ni Erik XIV som står lutad mot kistan?
Vadstena slott var först en försvarsborg. Den byggdes av Gustav Vasa eftersom han låg i krig med Danmark. I borgen fanns bara soldater. Där kunde kungen inte bo. När han var där bodde han med sitt följe i trähuset på borggården.
Tyvärr har jag ingen bra bild över slottets senare utformning. Men här är en länk till slottets hemsida så ni kan får en överblick över hela byggnaden.
Men innan vi kom upp till drottningens gemak i slottet tog guiden oss ner i borgen till den ursprungliga delen som förr var full av kanoner och där soldaterna frös. De här skulpturerna är original från 1500-talet. De är huggna i sandsten och har smyckat slottets tak. Senare tog man ner dem eftersom de höll på att vittra sönder så nu finns kopior i hållbarare sten utomhus.
Vi fick också komma in i drottningens sängkammare. Sängen är från 1600-talet.
Där berättade guiden om Vadstenabullret som hon själv, nämligen Cecilia Vasa, var huvudperson i. Hon var nitton år gammal och ogift och blev häftigt förälskad i brodern till sin systers nyblivne make. De ertappades i sängen och älskaren blev fängslad och det sägs att han även blev kastrerad. Det var helt skandalöst att en ogift prinsessa betedde sig så. Hon skulle vara jungfru. Raden av friare tunnades ut. Cecilia Vasa var en äventyrlig kvinna.
Vi kom också till det stora herreköket där de lagade otaliga rätter till hovets banketter där noblessen frossade så det stod härliga till. Ser ni de taggiga glasen? De är utformade så därför att man åt endast med kniv och sked och händerna. Bankettgästerna blev alltså mycket feta och kladdiga om händerna. Det hjälpte inte att de torkade sig på bordduken. Och för att de dyrbara glasen inte skulle slinka dem ur händerna var alltså glasen taggiga.
Gafflar kom till det svenska hovet först med Katarina Jagellonica.
I den här stora salen hölls banketterna. Gästerna satt inte vid bord mitt i salen. De satt utmed väggarna för att ha ryggen skyddad. 1500-talet var en våldsam tid. Vem vet vad som kunde hända?
Guiden var mycket bra och berättade målande och levande om olika händelser på slottet. Det var roligt och intressant och jag kan rekommendera er att vara med på en sådan visning om ni kommer till Vadstena.
 
Hanneles bokparadis:

Vilken arbetsdräkt! Intressant, ibland har de gammaldags middagar på Älvsborgs Fästning i Göteborg.

Svar: Jag har ju många gånger tänkt på hur det vore att ha en tidsmaskin.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det är så roligt och intressant att gå på slottsvisningar!😊 Jag och maken åkte till Vadstena slott och gick på guidad spökvandring. Har för mig att det var för ett par år sedan.

Svar: Spökvsndring, det måste vara spännande.
Mösstanten

Bella:

Vad fint det är där! Tänk att få jobba i en sån där klänning, vilken dröm☺

Svar: Den är nog lite tung. :-)
Mösstanten

Tofflan:

Härliga bilder från ett fint slott i mysiga omgivningar. Det finns så mycket sevärt i "Stöllestan", som den ibland kallas av infödingarna själva. Cecilia var ingen "stölla", men nog... vidlyftig, tror jag en kan säga.
TACK för att jag fick återse slottet i Vadstena där jag en gång gick en tur med min pappa. Vi flabbade och fnissade åt en som var lik miss Piggy, minns jag. (Min pappa var lite sån. Flamsig, alltså.) Men jag har också varit där och skött mig, förstås.

Svar: Låter som om du och din pappa hade väldigt roligt.
Mösstanten

Yasmine:

Ytterligare ett slott som jag ska lägga till på listan över slott jag vill besöka :D

Svar: Du kanske samlar på dem?
Mösstanten

Kommentera inlägget här: