Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson

Familjen Blackkwood bodde i ett stort hus. De var sju personer men en dag förgiftades fem av familjemedlemmarna av arsenik. Giftet fanns i sockerskålen. De enda som inte åt av sockret var den äldsta systern Constance och hennes lillasyster Merricat. Constance ville inte äta bär och Merricat hade skickats i säng utan middag på grund av att hon hade varit olydig.
När boken börjar har sex år gått. De är nu tre i familjen. Constance, Merricat och farbror Julian som åt av arseniken men överlevde. Han är rullstolsbunden och och har dåligt minne men försöker samla sina tankar och skriva om det som hände för sex år sedan.
Vi har alltid bott på slottet är en bra skräckberättelse. Det finns en otäck känsla i boken utan stora effekter. Boken börjar med att Merricat gör veckans inköp i byn. Blackwoods är hatade och byborna tror att Constance förgiftade familjen. Hon blev misstänkt för sex år sedan. Scenen i byn är mästerligt skriven. När Merricat har kommit innanför grinden till det stora huset är hon räddad.
Författaren berättar vad som behövs. Inte mer. Läsaren får själv fylla i. Efterhand vet vi mer och mer och samtidigt blir berättelsen alltmer klaustrofobisk. Merricats rädsla och overkliga syn på tillvaron och orsak och verkan kommer fram efter hand. Hon har stannat i barndomen fast hon är arton år gammal. Hon säger många många gånger att de är lyckliga i det stora huset. Men det är de inte.
I berättelsen finns ett hot som ligger och lurar i bakgrunden, det känns starkt när jag läser. Samtidigt finns nästan Monty Python-aktiga scener som när Fru Wright och Helen Clarke kommer inbjudna på te. Mycket svart humor där. Och så genialt av författaren att ta med den scenen i boken. Det finns folk och folk. Constance och Merricat har fortfarande lite umgänge men det är med människor som är av en annan klass än byborna. Familjen Blackwood har aldrig umgåtts med folket i byn.
Man ska inte berätta för mycket om en sådan här bok så jag slutar där. Vi har alltid bott på slottet är en mästerlig psykologisk thriller. Något av det bästa jag har läst i den genren. En bok som jag varmt rekommenderar.
Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson, Mima 2017. Översättning Torkel Franzén.
Romanen kom ursprungligen ut 1962.
 
Hanneles bokparadis:

denna har Göteborgs Stadsbibliotek nyligen haft som bokcirkelbok, borde ju läsa för vi bor ju i ett slött :)

Svar: Då borde du absolut läsa den! Nej allvarligt talat är det en mycket bra bok som många borde läsa hur de än bor.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Låter som den perfekta sommarboken...

Hanna Karlsson:

Jag har för mig att jag läst om den här boken på ett annat ställe också. Den låter riktigt bra och spännande. I sommar kanske jag kan hugga tag i den när jag har lite mer tid att läsa. :-)

Carolina:

Vilken otäck berättelse ändå. Men trevlig lässtund låter det faktiskt :D

Svar: Ja den är otäck, det är meningen. :-)
Mösstanten

Emma Engström:

Denna har jag inte sett frukt faktiskt! Men ska bli bättre på att läsa böcker har jag bestämt mig för :D

Svar: En annan av Shirley Jacksons berättelser, The Haunting of Hill House, går som tv-serie på Netflix.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: