Höst av Ali Smith

Inspirerad av andra bokbloggare som deltar i Tisdagstrion har jag nu läst Höst av Ali Smith. Den handlar om konsthistorikern Elisabeth Demand och en gammal man, Daniel Gluck som är 101 år gammal och ligger på ett vårdhem där Elisabeth brukar besöka honom.
Den här romanen befinner sig i flera tider. Nuet är hösten 2016, efter Brexitomröstningen. Berättelsen handlar också om Elisabeths barndom då Daniel Gluck bodde granne med henne och hennes mamma. Gluck var gammal redan då och brukade ofta ta hand om Elisabeth när mamman inte kunde. Minnesbilder från när Daniel Gluck var yngre finns också i romanen. Och konst.
Höst är en mycket fantasifull berättelse, livlig, bildrik, humoristisk och allvarlig, allt i en böljande dans med tvära kast. Berättelsen är fragmentarisk. Det mesta får vi inte veta. Teman i boken är vänskap, fantasifullhet och tigandet om kvinnliga konstnärer i konsthistorien och också om tiden efter Brexitomröstningen med rasism och byråkrati.
Daniel Gluck har levt länge och har umgåtts med konstnärer. När Elisabeth är barn berättar han om konstverk för henne. Han beskriver hur de ser ut, fantasifullt, bildrikt och färgrikt.  Man kan tro att konstverken enbart finns i Daniel Glucks fantasi och att han har berättat om dem som sagor. Men senare i livet hittar Elisabeth popkonstnären Pauline Boty som är bortglömd av konsthistorikerna. Det är hon som har skapat bilderna som Daniel Gluck berättade om.
Det är svårt att riktigt beskriva den här boken. Ali Smiths stil är hisnande. Jag har läst en annan bok av henne, Flicka möter pojke. Både den och Höst är roliga att läsa och ger samtidigt allvar och mycket att tänka på.
Höst av Ali Smith, Atlas 2018. Översättning: Amanda Svensson.
 
Kategori: Romaner Taggar: Storbritannien
Hanneles bokparadis:

gillar Ali Smith, fin vänskap, jag har också ofta med mig en gammal bok från något antikvariat:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/10/host-av-ali-smith.html

Svar: Ali Smith är speciell. Jag tror att inte alla gillar hennes sätt att skriva, men jag gör det. Hon är uppfriskande att läsa.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Ali har tydligen lite brexit-funderingar i denna

Svar: Ja, hon gestaltar tillståndet i landet efter omröstningen. I viss mån. Boken innehåller ju mycket annat också.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Bibliotek av henne innehåller noveller om böcker, intervjuer och biblioteksminnen:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/10/bibliotek-av-ali-smith-novellsudoku-9.html

Svar: Tack för tipset!
Mösstanten

Paula:

Jag tror jag läst denna om det var den första i serien? Men, jag fortsatte inte direkt med de andra, blev inte så begeistrad...

Kommentera inlägget här: