Berömda män som varit i Sunne av Göran Tunström

Stellan Jonsson Lök är ensamstående butiksinnehvare i Sunne. Hans stora intresse är att samla autografer. Under en septembervecka i slutet av sextiotalet, under femtioårskalaset för målaren Harald Pihlgren, dyker plötsligt en av astronauterna som varit på månen upp i Sunne. Han tillbringade en sommar där hos sin släkt när han var tonåring. Nu vill han begrava sin mors aska på den plats som hon härstammar från.
Så börjar Göran Tunströms roman där han har samlat hela världen, ja hela universum i det lilla Sunne. Den här romanen handlar om människolivet, om kärlek och snikenhet, om månen, om tro, om skapande, om avsaknad av tro. Berättelsen är bitvis tragikomisk. Människorna kommer fram i all sin löjlighet och längtan, i all sin godhet och hämndlystnad. Där finns bland andra astronauten, en misslyckad målare, en lärd präst som har förlorat sin tro, en god och klok sjuksköterska, en prästfru som är fixerad vid biskopen och tror att han älskar henne och Stellan Jonsson Lök, berättaren, som vi får veta mer och mer om. Han är en komplicerad människa med stora problem.
Allt tilldrar sig i den lilla orten Sunne i Värmland. Romanen har fin miljöbeskrivning, dråpliga historier och mycket värme och sorg. På sätt och vis är den en skildring av människolivet. Jag rekommenderar den varmt.
Berömda män som varit i Sunne av Göran Tunström, Månpocket 2001.
 
Kategori: Romaner Taggar: Sverige
Hanneles bokparadis:

en bok som väntar oläst i min bokhylla...

Svar: Värd att läsas. Den är skriven på ett alldeles eget sätt.
Mösstanten

Lillan Kind:

Det låter som en underhållande bok😊 Tänk att det har utspelat sig så mycket i Sunne.

Svar: Ja. Fast allt kanske inte är sant. :-)
Mösstanten

Gerd:

Det låter som en trevlig bok. Kanske skulle tipsa ena dottern, vars svärisar har stuga i Sunne ;)
Titeln har jag hört någon gång.
https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/10/mina-bokmarken-v-42.html

Svar: Den fick ju Augustpriset på sin tid.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: