Hett i hyllan #25 - Bisarra böcker

 
Det är är en konstig, men naturligtvis het bok eftersom den är en hyllvärmare. Här har Mattias Boström och Per Olaisen skrivit om böcker som de tycker är bisarra. De har huvudsakligen plockat böcker som är utgivna under 1900-talets första hälft och mestadels är det fackböcker. Jag ser titlar som Körtlar och karaktär,  Kvinnor man inte bör gifta sig med och Om dumheten - en psykologisk studie.
Jag tror att i varje fall jag kan ha glädje av att läsa i den här boken som ett litet avbrott, och för att få förfasa mig lite över vad som har kommit ut i tryck.
Vi hade en bok i mitt barndomshem som delvis var bisarr. Den hette Boken om allting och innehöll en massa råd om allt möjligt från fläckborttagning till ungdomens fostran. Det senare kändes mycket bisarrt redan när jag läste det som tonåring. I boken fanns också råd som man kunde skratta åt. Bland annat innehöll den ett avsnitt där det var noga beskrivet hur en myggjakt bör gå till om man har fått in mygg i huset.
Men åter till dagens heta bok. Så här skriver författarna i förordet.
Den bisarra boken kan ta sig an ett mycket smalt ämne, kan illustrera ett sätt att tänka, som idag känns främmande. Den kan handla om milt sagt märkliga och långt ifrån rumsrena åsikter med våra moderna mått mätt. Den bisarra boken kan ha stått ensam och övergiven i de bortglömda böckernas innersta rum alldeles för länge. För lika mycket som man bör läsa litteraturhistoriens allmängiltiga storverk, tycker vi att man också ska uppmärksamma böckerna som var barn av sin tid - titlar som inte alls var särskilt bisarra vid utgivningstillfället, men som idag, med det förflutnas delvis beska erfarenheter i ryggen, ger helt andra intryck.
Bisarra böcker av Mattias Boström & Per Olaisen, Känguru 2011.
Den som står för Hett i hyllan i vår bloggvärld är Bokföring enligt Monika.
 
Kategori: Böcker Taggar: Hettihyllan, Hyllvärmare;
Hanneles bokparadis:

en bok ja gärna skulle titta i :)

Svar: Lite bisarrerier ibland är nog inte så dumt.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Mattias Boström lyssnade jag på biblioteket när han berättade om sin bok Från Holmes till Sherlock .

Svar: Vi har den också.
Mösstanten

TinaO:

Det låter som en kul bok att småbläddra i ibland :)
Och jag blir lite nyfiken på hur en myggjakt egentligen bör gå till...

Svar: För att veta det måste man läsa Boken om allting.
Mösstanten

Monika:

Låter som att det kan vara en kul bok :)

Svar: Kul och kanske även lite obehaglig. Det beror på vilja bisarrerier författarna har hittat.
Mösstanten

Bokdivisionen:

Sibyllans trollkonstbok är nog bisarrast i min samling. Jag var oerhört fascinerad av den som barn och den innehåller all möjlig mumbo jumbo och t.o.m. frenologi.

Svar: Det låter som en bok som jag gärna ville titta i.
Mösstanten

Boklysten:

Den låter intressant!

Kommentera inlägget här: