Hett i hyllan #27 - Spionage

Den här boken borde egentligen stå bland antologierna, men vi förknippar den så starkt med Jan Broberg att den får stå på hans namn istället. Bland författarna i boken finns Eric Ambler och John Dickson Carr som jag har läst annat av. De andra författarnamnen känner jag inte till, jo Edmund Crispin låter lite bekant.
Broberg har hållit sig till anglosaxiska författare. I slutet av boken kan man läsa ett litet stycke om var och en av dem. Många har varit verksamma för länge sedan. Två kvinnor finns med, Margery Allingham och så Adelaide Manning som har skrivit tillsammans med Cyril Coles under pseudonymen Manning Coles.
Edward D. Hoch är den modernaste författaren. Broberg skriver att han kanske är den mest framgångsrika deckarnovellisten i USA idag. Det betyder i det här fallet 1960-talet.
Den här utgåvan kom 1991 och förlaget är Litteraturfrämjandet och titeln är: Spionage - 13 spännande spionhistorier valda av Jan Broberg.
Nog är jag intresserad av att läsa i den.
Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika.
 
Kategori: Böcker Taggar: Hettihyllan, Hyllvärmare;
Hanneles bokparadis :

Det där med att sortera böcker är intressant kapitel... huvudsaken är nog att man hittar själv. Det var för länge länge sedan vi hade böckerna ihop i alfabetisk ordning...

Svar: Det är underbart att ha böckerna sorterade som vi har nu. Förut visste vi inte vad vi hade. Jag är kanske lite nördig. När böckerna hade blivit sorterade alfabetiskt hade de två isländska författarna hamnat på sina efternamn. Det störde mig så gräsligt så nu har jag flyttat om så att de står på förnamnen. De har ju inte släktnamn på Island.
Mösstanten

Hanneles bokparadis :

Edmund Crispin är intressant, stötte på namnet på ett antikvariat i London, har sedan skaffat några böcker:
https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/01/vem-var-edmund-crispin.html

Svar: Jag har aldrig läst något av Chrispin. Kanske blir en novell ur den här boken det första.
Mösstanten

Monika:

Ibland kan jag tycka att det är svårt att läsa böcker som har några decennier på nacken, speciellt när det handlar om spänningslitteratur. Det är så mycket som är annorlunda och det händer att de inte har åldrats så väl.

Svar: Så kan det absolut vara. Jag tror att man måste ha ett intresse för hur de skrev då och vara nyfiken på vad som var populärt förr, men det kan nog bli en flopp i alla fall. Får se hur det blir. Jag villi varje fall testa och då kan det vara bra att testa med korta historier.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(i min bokhylla är många författare efter land, genre... mest brittiskt 🇬🇧 gillar äldre böcker)

Svar: Det är ju som du skrev: huvudsaken att man hittar i sina bokhyllor och trivs med den ordning man har skapat.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: