Nobelprisen i litteratur 2018 och 2019

Idag tillkännagavs vilka två författare som får ta emot sitt Nobelpris i litteratur i år. Jag har inte en enda bok av de två författarna så det får bli en blomsterbild istället.
Nobelpriset i litteratur för år 2018 går till den polska författaren Olga Tokarczuk. Av henne har jag faktiskt inte läst någonting. Jag hade länge hennes roman Jakobsböckerna på min lista över böcker som jag ville läsa. Men så tittade jag på den på biblioteket och den var sannerligen en tegelsten. Nej, det orkar jag inte, tänkte jag och strök boken på listan. Det är det närmaste jag har kommit till att läsa något av Olga Tokarczuk. Hittills alltså.
Nobelpriset i litteratur för år 2019 går till den österrikiske författaren Peter Handke. Av honom har jag faktiskt läst något. Det var romanen Upprepningen som jag läste en gång i tiden och jag tyckte inte att den var särskilt bra då. Handke är kontroversiell så tillvida att han har tagit ställning för Serbien i Balkankriget. Det hindrar inte att jag vill läsa något av honom. Han kan vara en god författare trots det. 
En bra sak med Nobelpriset i litteratur är att det kan få en att bekanta sig med nya författare eller komma tillbaka till författare som man har läst något av, men som inte ledde vidare till fler böcker.
Många har redan reserverat deras böcker på biblioteket så jag har försökt att vara lite taktisk.
Av Olga Tokarczuk har jag reserverat Daghus, natthus. Där har jag köplats 7 av 6 exemplar så det bör inte dröja månader innan jag får den. Boken ska ha Olga Tokarczuks hemby vid gränsen till Tjeckien som utgångspunkt och bland annat ta upp hur tyskarna som bodde i trakten tvingades flytta under andra världskriget och polacker tog över deras hus.
Av Peter Handke har jag reserverat Berättelse om ett liv som ska vara en kort bok på endast ett nittiotal sidor. Den ska handla om hans mor och där har jag köplats 4 av 1 exemplar.
Sedan får jag se vad det blir. Kanske beställer jag Jakobsböckerna på bokhandeln. En bok med ett sådant omfång vill jag äga om jag ska läsa den.
Den jag ser mest fram emot att läsa är Olga Tokarczuk. Tack och lov att det blev åtminstone en kvinnlig pristagare och att hon fortfarande är i verksam ålder.
I alla fall kan ni förvänta er att det kommer inlägg här på bloggen om böckerna som jag har reserverat och kanske så småningom om fler böcker av de här författarna.
 
Hanneles bokparadis:

Handke är ny bekantskap, Olga har jag läst, värdig sitt pris.

Svar: Ja jag tror att hon är bra och jag ser fram emot att läsa henne.
Mösstanten

Paula:

Hendke lockar mig inte...däremot har jag reserverat en bok av Olga, den heter Styr din plog över de dödas ben! Bara titeln utlovar något mycket unikt tycker jag...Jag var nummer ett i kön så den boken kommer till min by på onsdag!

Svar: Lyckliga du som får din bok så snabbt! Styr din plog går visst som radioföljetong. Jag ska kolla om jag kan lyssna i efterhand
Mösstanten

Kommentera inlägget här: