Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

I Oktoberbarn skriver Linda Boström Knausgård om sina erfarenheter som bipolär och tvångsinlagd på mentalsjukhus. Det är en hjärtskärande berättelse som visar sjukdomens kraft och vad den kan orsaka. Samtidigt är berättelsen en anklagelse mot dagens mentalvård. Linda Boström Knausgård får många upprepade serier av ECT-behandlingar, det vi i dagligt tal kallar elchocker. Det är en vanlig behandling men som har biverkningar. Minnen försvinner.
Författaren beskriver hur hon har upplevt att vara tvångsinlagd. Då har man inga rättigheter. Det som bestäms av läkarna, det görs. Man kan inte vägra att genomgå en behandling. Gör man det tvingas man. Antagligen är det nödvändigt med tvångsinläggning ibland men efter att ha läst den här boken förstår jag hur smärtsam både sjukdomen och tvångsinläggningen måste vara för patienten. Minnet påverkas av ECT-behandlingen. Sjuksköterskan Maria hjälper Linda Boström Knausgård att minnas. Maria finns som en god gestalt, men också som en av dem som sätter nålen när patienten ska till elbehandlingen. För mig blir det som en bild av psykvården, personal som vill göra patienterna friska men som har trubbiga och omänskliga medel till sitt förfogande. Jag önskar att bättre mediciner forskas fram och att psykvården inte fortsättningsvis ska vara underbemannad, för det är den nu. I Linda Boström Knausgårds berättelse får hon bara tio minuters samtal med läkaren en gång i veckan och då är det mest läkaren som pratar. De har antagligen inte tid till mer. De flesta läkare och vårdare vill säkert väl, men de har de resurser som politikerna har tilldelat dem.
Minnen är viktiga för oss alla och vem vill ha en hjärna som inte fungerar? En stor del av berättelsen består av minnen och författarens försök att minnas. Det är barndomsminnen, minnen av äktenskapet, minnen av barnen och av skilsmässan. Där finns också dåligt samvete för vad hon utsätter sina barn för. Kanske får man alltid dåligt samvete som förälder när man blir svårt sjuk och inte kan ta hand om sina barn, även om man inte blir psykiskt sjuk, men jag undrar om inte psykisk sjukdom gör det värre.
Oktoberbarn är en bra bok som gjorde stort intryck på mig när jag läste. Den är också vacker. Linda Boström Knausgård kan frammana poetiska bilder. Till slut blir hon utskriven och får komma hem. Där minns hon inte om hon har möblerat barnens rum i den nya lägenheten. Har någon annan gjort det medan hon var på sjukhuset? Slutet känns lugnt men lite hotfullt. Det känns ensamt.
Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård, Modernista 2019.
 
Hanneles bokparadis:

en stark berättelse, Linda Boström Knausgård är röst åt dem som inte kan göra sig hörda, jag tycker om hennes böcker.

Svar: Nu har jag läst två böcker av henne. Jag tycker också om dem och vill läsa fler.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Linda har så otrolig närvaro i det hon beskriver, Jag jobbade som ung 18-åring på mentalsjukhus i början av 1970-talet och var med på elshocker, användes bl annat mot unga alkoholister, de tappade en del av minnet en kort (?) period. En ung finsk man med alkoholproblem önskade att jag skulle närvara, sedan fick man vaka när de vaknade ur narkos. Jag är lite förvånad att man fortfarande använder denna metod.

Svar: Kanske har man lite bättre mediciner än 1970 och kanske använder man elchocker lite mer varsamt? Men visst använder man dem. Kanske är det så att det inte lönar sig tillräckligt för läkemedelsföretagen att forska fram sådana mediciner. Det ger mer vinst att forska fram det som har kallats lyckopiller och som kan skrivas ut till mängder av människor som har mindre psykiska problem, och statiner som gärna ska skrivas ut åt hela befolkningen. Sånt kan bolagen tjäna massor med pengar på. De som är svårt psykiskt sjuka är ju inte så många så där finns inte lika mycket pengar att hämta. Tyvärr är det ju så att den allra största delen av läkemedelsforskningen bedrivs av företagen, och deras uppgift är ju att tjäna pengar.
Mösstanten

Hanneles bokparadis :

läskigt det där med pengar.... vårdcentraler och andra behöver sin kvot, tar helst ”lätta” snabba patienter, har jag läst.

Svar: Pengar spelar in överallt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: