Boklistor, Goodreads, stjärnor och annat

Periodvis i livet har jag haft listor på böcker jag vill läsa i en anteckningsbok. Periodvis har jag bara gått till biblioteket och tittat runt och sett böcker som såg spännande och intressanta ut och som jag lånade hem.
Sedan jag började blogga har jag haft en lista i en anteckningsbok men listan blev lång och rörig. Samma bok och författare kunde finnas på flera ställen eftersom jag inte kom ihåg att jag redan hade skrivit upp den. Listan gick inte att sortera, naturligtvis, utan böckerna fanns bara i den ordning de var uppskrivna.
Nej, det här funkar inte, tänkte jag till slut. Jag hade hört att bokläsare använde appen Goodreads. Jag pratade med min dotter och det visade sig att hon också tyckte att den var bra. Om man inte kommer ihåg, utan vill stoppa in samma bok i listan igen säger appen att den redan finns i ens hylla, berättade hon för mig, så jag bestämde att jag skulle ladda hem den.
Det första positiva var att jag inte tog med allt ur min boklista när jag stoppade in böcker i min Goodreadslista. Tiden hade gått sedan jag skrev upp en del titlar och jag var inte lika intresserad av att läsa dem längre. Det andra positiva var att listan gick att sortera på olika sätt. Nu har jag böckerna ordnade efter utgivningsår.
Jag upptäckte också att jag tydligen är en människa som tycker att det är roligt att göra sådana listor så jag gjorde en hylla för hyllvärmare som jag vill läsa nästa år. Tala om att planera i förväg! Men på så sätt testade jag funktionen med underhyllor. En digital lista över hyllvärmarna blir praktiskt att ha. Jag behöver inte plocka ut dem från bokhyllan och ställa dem på bokvagnen. Jag har ordning på vilka de är ändå. Mer utrymme på bokvagnen, alltså.
I Goodreads finns diskussionsgrupper och man kan skriva recensioner där, men jag nöjer mig med att använda appen för mina boklistor. Ja, man kan också betygsätta böckerna genom att ge dem stjärnor. Jag har alltid tyckt att det är svårt. Jag vet om jag vill rekommendera en bok, men anledningen till att jag vill göra det kan se olika ut och hur tänker man med betygsättning när det gäller olika genrer? Skulle Hetta av Jen Harper få endast tre stjärnor då? Om jag bara jämförde den med andra deckare skulle den antagligen få fyra. Och hur tänker jag om en klassiker? Kan den vara värd ett högre betyg än vad jag skulle ha givit den om den varit skriven idag bara för att jag tycker att det är så värdefullt att tränga in i samhället och värderingar på den tid som den skrevs?
Nu har jag satt stjärnbetyg på de få böcker jag hittills har läst efter att jag laddade hem Goodreads. Det är ganska bra för min egen tankeverksamhet. Men mitt Goodreadskonto är inte offentligt så det behåller jag för mig själv tills vidare.
Ja, det var lite tankar omkring läsning och Goodreads. Hur tänker ni andra som läser mycket?
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker
Hanneles bokparadis:

roligt att ordna med sina böcker - och få det fungera, något liknande finns även på biblioteket, på mitt bibliotekskort men jag har inte testat.

Svar: Ja, roligt att även ordna de böcker man inte har. :-)
Mösstanten

Paula:

Hej, när jag ser en bok jag vill läsa, antingen en nyutkommen eller som jag annars fått tips om så går jag in på bibliotekets sida. Letar fram boken där och sen klickar jag på "vill läsa". Himla enkelt och bra. När det är dags att reservera något läsbart går jag in på listan och väljer ur den. Om jag vill kan jag sedan också klicka på "läst" men det gör jag istället på boktipset.se där alla böcker jag läst finns noterade! En himla bra sida som jag varmt rekommenderar!

Svar: Jag tror att min man använder en liknande funktion på Götabibliotekens hemsida. Nu har jag kollat den. På Götabiblioteken kan man inte sortera sin villäsalista och det kan bli lite ohanterligt om man har många böcker där. Fördelen med Goodreads är att jag kan ha underhyllor, så jag har tre sådana, en med hyllvärmare som jag vill läsa, en med novellsamlingar som jag äger, och en med alla andra böcker som jag vill läsa. Fördelen med bibliotekets lista är förstås att man inte behöver söka boken när man vill reservera den. Men tack för tipset! Götabibliotekens lista skulle säkert funka för mig om jag inte hade så lång önskelista. Jag kan också tänka mig att det finns olika lösningar hos biblioteken på olika ställen i landet.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Hm. Ska ta mig en funderare på Goodreads.

Svar: Hittills tycker jag att Goodreads funkar bra. Ett par böcker jag har som jag ville lägga in fanns inte tyvärr. Enda nackdelen hittills.
Mösstanten

Tofflan:

Dels har jag en sida på min blogg som ligger under sidhuvudet och heter Inköpslista, dels har jag börjat använda Goodreads i år. Inköpslistan skriver jag ut och har på en papperslapp i mobilfodralet, för det finns inte alltid mobiltäckning etc överallt, i alla bokaffärer. Men jag använder också Goodreads för att puffa för min blogg där jag både skriver om böcker jag läser (böcker jag väljer själv) och böcker jag får för recension (som förlag och författare skickar mig). Jag tog emot en del recensionsex. i somras, men nu under terminerna ligger jag lågt pga arbetsbelastning.

Svar: Jag har inte tänkt på att man kan använda Goodreads för att puffa för sin blogg.
Mösstanten

Tofflan:

Det blir ju puffar eftersom jag inte bara betygsätter med stjärnor där utan också lägger länk till respektive blogginlägg. :-)

Svar: Och har ditt konto offentligt förstås. Bra tips. Jag ska fundera på om jag ska göra detsamma.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: