Dagar av ensamhet av Elena Ferrante

Olga har varit gift med Mario i femton år. En dag meddelar han plötsligt att han vill lämna henne. Han flyttar ut och där står Olga ensam med två barn. Olga är hemmafru. För några år sedan ville hon börja arbeta men Mario tyckte att det var onödigt och hon stannade hemma. Nu isolerar hon sig från vänner. Hon blir allt mer hatiskt och hamnar i kaos.
Elena Ferrante har skrivit en mycket bra bok om hur det kan kännas att bli lämnad och sviken. Hon vrider om skruven riktigt hårt och gestaltar alla hatiska känslor, Olgas osäkerhet, hur hon hamnar i kaos, glömmer saker och inte kan sköta vardagsbestyren.
Berättelsen är mycket konkret skriven och innehåller samtidigt en hel värld av känslor och tankar. Under berättelsens gång rannsakar Olga sig själv och tänker över sitt äktenskap. Det är en hård och svart roman som blir spännande som en thriller. Nej mer spännande. Jag tycker ofta att det som kallas spänningslitteratur inte når upp i samma spänning som vissa romaner gör. Det gör ont i kroppen när jag läser: Nej, nej, hur ska det gå?
Jag tycker att det är bra att Ferrante gestaltar Olgas förtvivlan så konkret och att hon låter henne hamna i dimma, rädsla att inte kunna ta hand om sina barn, glömska och i så konkreta och för läsaren verkliga situationer som skulle kunna leda till katastrof. Läsaren kan tolka berättelsen som att detta har hänt likaväl som en symbolisk gestaltning av hur förtvivlad och lamslagen en övergiven människa kan känna sig.
Dagar av ensamhet är svart och hård men den lämnar inte läsaren där. Det finns en möjlighet att leva vidare.
Dagar av ensamhet av Elena Ferrante, Norsteds 2017. Översättning: Barbro Andersson.
 
Kategori: Romaner Taggar: Italien
Hanneles bokparadis:

en stark bok, man riktig känner med Olga.

Svar: Det gör man. Och man känner med barnen.
Mösstanten

Kraka:

Känd bok, som jag tyvärr inte läst än. Men den visar också hur viktigt det är, i synnerhet för kvinnor, att ha ett eget liv även när man är gift. Det är så farligt att leva någon annans liv.

Ha en fin onsdag!

Svar: Du har så rätt. Ett eget liv och en egen försörjning.
Mösstanten

Yasmine:

Låter som en väldigt bra bok! Det är hemskt att bli övergiven och lämnad...!

Svar: Ja, och den känslan beskriver Elena Ferrante bra.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Läste den för en tid sedan. Tyckte faktiskt bättre om den än väninne-romanerna.

Svar: Annorlunda skriven. Mycket annorlunda. En kort tidsperiod. En människa, först och främst. Mycket nervigare.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: