Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck

Sara är lite över 20 år gammal. Hon studerar vad? Litteraturvetenskap kanske? Hon kommer från en stad i Norrland men bor i Stockholm och rör sig bland intellektuella och konstnärliga unga människor med olika könsidentitet.
Sara är kär i Joanna som vill utbilda sig till skådespelare men hon är inte intresserad av ett kärleksförhållande. Joanna är en dominerande person medan Sara är mer tillbakadragen, en iakttagare som letar efter sin identitet, sin bas i tillvaron. Sara är en tänkande människa. Hon skriver också. Hon har svårt att närma sig dem hon älskar, att vara öppen, att visa sin kärlek. Hur ska hon våga?
Efter hand berättar Sara om en annan kärlek, en flicka från hemstaden som aldrig har blivit mer än vän.
Senare i  berättelsen träffar Sara C. Ja hen kallas bara C och omtalas bara som hen. Så diffus den gestalten blir för mig då. Tydligen får jag problem när jag inte kan bestämma om C är en man eller kvinna. En liten ögonöppnare. Hur vi ser på manligt och kvinnligt sitter så djupt. Tankar och funderingar om mänskliga relationer finns genomgående i Ett så starkt ljus och det får mig att tänka tillbaka på min egen ungdom och fundera över hur vi stoppar in människor i fack.
Längtan efter kärlek genomsyrar den här romanen. Samtalen är många, skeendet långsamt. Ett så starkt ljus är en mycket vacker berättelse med fin beskrivning av människor och miljöer. Författaren har skapat en bild av en ung människa som känns sann. Jag upplever texten som genomskinlig när jag läser, en lugn text fast det finns upprörda känslor i den, en text som jag lämnar lite lycklig.
Boken rekommenderas.
Ett så starkt ljus av Lyra Ekström Lindbäck, Modernista 2014.
Lyra Ekström Lindbäck heter numera Lyra Koli.
 
Kategori: Romaner Taggar: Sverige
Hanneles bokparadis :

inte läst denna

Svar: En riktigt bra bok, tyckte jag.
Mösstanten

Gerd:

Så många bra böcker det finns. Fick med mig ett gäng av dottern nu sist.
Mitt bokmärke https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/09/mina-bokmarken-v-36.html

Svar: Ja ibland kan man bli stressad för man hinner aldrig läsa alla bra böcker. Men mestadels är jag glad och tacksam aöver att ha en sådan skatt att ösa ur.
Tyvärr har jag inga bokmärken att visa just nu men jag ska kika in hos dig och titta på ditt.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: