Norrland - Tisdagstrion

Temat för dagens Tisdagstrio är alltså Norrland. Det har kommit en del bra böcker som utspelas i Norrland under de senaste åren men jag har valt att ta med bara en av dem. Den finns inte med på bilden. Jag lånade den på biblioteket, en riktig tegelsten fast diktsamlingar inte brukar väga så mycket. Men den var inte svårläst. Ni förstår nog redan vilken bok jag avser.
Ædnan av Linnea Axelsson. Titeln är en länk eftersom jag har skrivit om den här på bloggen.
Det var Sameland. Sedan har vi Jämtland. Jag har precis nyligen läst Bodil Malmstens Mitt första liv som kom ut år 2004. Det är hennes självbiografi om livet upp till 20-årsåldern, en av mina tolv hyllvärmare som jag valde ut att läsa i år. En stor del av sin barndom bodde hon i Jämtland. Det kommer ett inlägg om den här boken på lördag. Den rekommenderas!
Och så Västerbotten som har givit oss många bra författare. Norrlands akvavit av Torgny Lindgren är jag spiksäker på att jag har läst, men jag minns den inte. Den är nog länge sedan jag läste den. Boken publicerades år 2007. Men tydligen har jag kommit upp i den åldern när jag borde läsa om en massa böcker! Hur ska det gå till när det finns så många som jag inte har läst en enda gång? Ska jag ställa upp en omläsningsutmaning för nästa år?
På baksidan av Norrlands akvavit står i alla fall: Predikanten Olof Helmersson gav upphov till en mäktig väckelse i det inre av Västerbotten i det tidiga femtitalet. Sedan dess har han börjat misstänka att tron är ett villospår. Han reser tillbaka femtio år senare för att omvända de omvända, bara för att konstatera att det har de själva redan gjort.
Hos Ugglan & Boken hittar du fler bloggare som deltar i Tisdagstrion.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker, Tisdagstrion;
Hanneles bokparadis:

ååå, glömde Bodil Malmsten... så många bra norrlänningar det finns!

Svar: Ja, de är så många. Har precis blivit påmind om Norrlands svårmod.
Mösstanten

Robert W:

Norrlands Akvavit kom med i min trio också :)

Svar: Jag såg det!
Mösstanten

Marie:

Jag har inte läst någon av dina men tänkte lite Linneas bok.

Svar: Jag tyckte att den var värd att läsa.
Mösstanten

Klimakteriehäxan:

Har lyssnat på Malmsten när hon läser sin självbiografi. Är inte jätteförtjust. Aednan gav jag upp idén på när jag fattade att det i princip är en poesibok ... jag är inte så poetisk av mig! Men Torgny Lindgren är Mästaren!

Svar: Jag är ganska förtjust i Malmstens bok. Kommer ett inlägg på Lördag.
Mösstanten

Boklysten:

Har inte läst nåon av de böckerna. Tack för tips!

Svar: Var så god!
Mösstanten

Lena:

Kände inte till några av dina böcker. Tack för tipsen.

Svar: Var så god!
Mösstanten

Monika:

Jag har inte läst någon i din trio, men jag känner i alla fall igen författarna :)

Ajli Müller:

I egenskap av Norrlänning som endast bott i Umeå och Jokkmokk hela mitt liv läser jag mycket norrlandslitteratur. Några favoriter är väl Hummelhonung, Kautokeino en blodig kniv, Jag for ner till Bror, Stallo, Pölsan... är några favoriter. Bodil Malmsten kan jag inte med, har försökt flera olika böcker. Men Torgny Lindgren, damnit så bra!

Svar: Angående Bodil Malmsten är nog vi läsare delade i gillare och ogillare. Kanske finns det inget mellanting?
Mösstanten

Vargnatts bokhylla:

Ædnan har jag hört så mycket bra om :)

Svar: Den är absolut läsvärd.
Mösstanten

Scylla:

Hade ingen koll på att Bodil Malmsten kom uppifrån. Torgny har jag också med :) Aednan har jag läst, men jag blev inte så över mig.

Svar: Jag tyckte att Aednan var riktigt bra. Kanske inte värd Augustpriset, men bra.
Mösstanten

A ROOM OF MY OWN:

tror inte att du läst Norrlands akvavit. då hade du kommit ihåg den. den var otroligt bra tyckte jag. Malmsten har jag läst . Linnea Axelsson har verkligen gjort en bedrift. hoppas att den kommer i pocket för då vill jag köpa den

Svar: Jag börjar mer och mer luta åt att jag inte har läst den. Under en tid läste jag allt jag kom åt av Lindgren. Men det måste ha varit före 2007 när Norrlands akvavit kom ut.
Mösstanten

Bokdamen :

Känner till alla men har inte läst någon i din trio. Torgny Lindgren har jag läst annat av. Bodil Malmsten borde jag läsa, har en bok i hyllan så nån gång.

Ugglanoboken:

Aednan är riktigt bra!

Svar: Och ingen svår poesi heller.
Mösstanten

Lottens bokblogg:

Har läst någon annan av Torgny Lindgren, men minns inte vad den hette...

Sara Pepparkaka:

Ja när ska man egentligen ha tid att läsa om sådana böcker man glömt?

Svar: Aldrig?
Mösstanten

Åsa:

Intressant det där med att läsa om böcker. Fått en sån idé sedan bokbloggen startades, att läsa om böcker som lästes för ungefär 30 år sedan... spännande att se hur man upplever böckerna idag.

Svar: Vi ser nog mycket i böckerna trettio år senare som vi inte såg när vi var yngre.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: