Verklighetsflykt - Tisdagstrion

Dagens tema för Tisdagstrion, verklighetsflykt, kan tolkas på många sätt. Det mesta av min läsning är på sätt och vis en verklighetsflykt. Såvida jag inte läser en berättelse som står mycket nära min egen verklighet så kommer jag ju alltid till en annan plats med andra människor.
Jag kan också tolka temat som att när jag har problem flyr jag in i spänningslitteratur, till exempel. Men idag har jag valt en annan vinkling. Varför inte välja några overkliga berättelser istället? Så det har jag gjort.
Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem av Doris Lessing. Den här boken tyckte jag inte var något vidare första gången jag läste den, men vid den andra läsningen några år senare i livet föll jag pladask. Den handlar om kärleken mellan man och kvinna och om svårigheterna att få förhållandet att fungera på grund av det patriarkala samhället. Doris Lessing har skrivit berättelsen som en saga om drottningen Al-Ith, härskarinna över Zon tre, och konungen Ben Ata, härskare över Zon fyra. De beordras av Bevararna att gifta sig för zonernas bästa. En upplevelse att läsa.
Begravd jätte av Kazuo Ishiguro. Den kan ingalunda kallas en realistisk roman. Huvudpersonerna befinner sig i en helt annan värld där det till exempel finns en drake. Begravd jätte har jag skrivit om så titeln är en länk.
Orlando av Virginia Woolf. Berättelsen om Orlando som lever genom flera århundraden och som tidvis är man och tidvis är kvinna är inte särskilt verklig. Men bra. Också här är titeln en länk till min text.
Och dagens tema för Tisdagstrion kommer som vanligt från Ugglan & Boken.
 
Kategori: Böcker Taggar: Böcker, Tisdagstrion;
Sara Pepparkaka:

Jag skulle vilja läsa mer Kazuo Ishiguro, den här till exempel.

Svar: Detta är den enda jag har läst av honom
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

varierande trio, Lessing skriver olika, tre av mina favoriter, gillade Ishiguros bok, Orlando borde jag läsa om, finns film också.

Svar: Lessing har skrivit en del science fiction faktiskt.
Mösstanten

Josefin:

Begravd jätte har jag sneglat på många gånger och nu blev jag nyfiken på den igen. :) Har inte läst något av honom förut. En spännande trio!

Svar: Jag har sett lite delade meningar om Begravd jätte men jag tyckte om den.
Mösstanten

Scylla:

Lessing står faktiskt i min hylla, men har inte blivit läst. Har nog tänkt att jag borde läsa Shikasta först (är inte det första delen?), men den har jag inte. 'Begravd jätte' var ju underbar, den tänkte jag inte på. Har nog gillat allt jag läst av Ishiguro. Jag blev lite besviken på 'Orlando' som bok, men filmen är en av mina absoluta favoriter. Helt fantastisk!

Svar: Filmen har jag inte sett. Vill kanske inte utan nöjer mig med boken.
Mösstanten

Monika:

Har inte läst någon av dem, men Kazuo Ishiguro är jag lite nyfiken på.

Vargnatts bokhylla:

Begravd jätte vill jag verkligen läsa :)

A ROOM OF MY OWN:

Lessing förstod jag mig inte på när den kom. har inte försökt sedan. Begravd jätte tyckte jag var jättebra. Orlando är ett problem för mig. har försökt läsa flera gånger och har sett filmen flera gånger. men det hjälper inte. jag förstår ingenting

Svar: Jag tyckte Orlando var härlig att läsa. Det var roligt att se hur författaren hade löst övergångarna mellan de olika tiderna. Ett härligt språk också. Lessings bok förstod jag mig inte på när jag läste den första gången.
Mösstanten

Boklysten:

Begravd jätte finns oläst i bokhyllan så den ska jag läsa så småningom. Har hittills gillat allt jag läst av Ishiguro.

Svar: Jag får väl försöka läsa lite mer av honom.
Mösstanten

Lottens bokblogg:

Har läst två andra av Ishiguro och verkligen gillat dem!

Svar: Detta är den enda av honom som jag har läst.
Mösstanten

Marie:

Jag känner till författarna men inget jag läst.

Fröken Christina:

Orlando är verkligen en bok jag har läst mig igenom i flera omgångar. Jag tycker mycket om den och vi tittar på den just nu i kursen om genusvetenskap eftersom den säger en del om kön och genus. Trevliga val i övrigt men jag blir alltid glad att se Orlando dyka upp.

Svar: Kul att du också tycker om den. Många verkar ha svårt för den. Jag föll för språket och rytmen och lekfullheten och att författaren vänder och vrider på begreppet kvinnligt och manligt.
Mösstanten

Robert W:

Ishiguro vore intressant att läsa någon gång.

Åsa:

Sett Orlando som film, men minns inte speciellt mycket av den. Och ja visst, tänk vad annorlunda man kan uppfatta böcker som man läser om senare i livet! Kan bli både hiss o diss.

Svar: Ja vi förändras och får nya erfarenheter.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: