Litteraturpristagare – Tisdagstrion

Vad passar bättre idag på Nobeldagen än ämnet Litteraturpristagare för Tisdagstrion? Jag tror att de andra bokbloggarna som är med i trion kommer att välja många olika litteraturpris och om du tittar in hos Ugglan & Boken som sköter Tisdagstrion hittar du många fler pristagare. Men jag har valt tre polska Nobelpristagare i litteratur eftersom Olga Tokarczuk ska få priset för år 2018 idag.

Va? kanske du säger, jag ser bara två böcker här. Jodå, det finns en tredje pristagare men han är inte med på bild. Till min lilla lista:

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk. Den handlar om Janina Duszejko som bor i en by på den polska landsbygden nära den tjeckiska gränsen. Hon ställer horoskop, översätter Blake tillsammans med en före detta elev och ser om sina grannars hus som är tomma på vintern. Plötsligt påträffas en av grannarna död.

Det kommer en text om Styr din plog över de dödas ben i morgon. Och eftersom temat är litteraturpristagare vill jag även länka till min text om Daghus, natthus som Olga Tokarczuk också har skrivit.

Nära ögat av Wislawa Szymborska. En fin diktsamling som jag har skrivit om så även här är titeln en länk.

Och så har vi den mystiske mannen då. Vem är han? Jo Henryk Sienkiewicz som fick Nobelpriset i litteratur 1905. Enligt Wikipedia skrev han främst starkt patriotiska romaner med motiv från den polska historien. Men jag har läst hans Quo vadis, som handlar om den första kristna kyrkan i Rom under Neros tid. Den blev hans internationella genombrott och den har också filmatiserats. Nu är det länge sedan jag läste den, men jag minns den som ganska spännande.

Och vad ska jag göra ikväll? Läsa en bok av någon pristagare? Nej, inte alls. Nobeldagen är en av de få dagar på året då jag sitter klistrad vid TV:n och ser på vetenskapsmänniskor och juveler och litteraturpristagare och galablåsor och njuter av musiken och blomsterarrangemangen – ja alltihop.

23 kommentarer på “Litteraturpristagare – Tisdagstrion

  1. Qou Vadis har jag i hyllan, det var min pappas favoritbok, men jag har ännu inte läst den. Tror dock att jag har sett filmatiseringen.

    Gilla

  2. ”Styr din plog” har jag lyssnat på som radioföljetong. Gillade inte historiens upplösning … Poesi är jag generellt dålig på,alltså har jag inte läst Szymborska, och den gamle har jag inte ens hört namnet på!

    Gilla

Lämna en kommentar