Skyltsöndag #19 – Exlibris

Här är en skylt som jag såg på biblioteket. Det finns en liten utställning med exlibris ur stiftsbibliotekets samlingar i kuriosakabinettet.

Linköpings stiftsbiblioteks ursprung är det medeltida domkyrkobiblioteket. Samlingarna har byggts upp från 1600-talet och innehåller förutom böcker, handskrifter, konst, mynt, medaljer och porträtt, med mera. Boksamlingen är på ca 235 000 volymer och i den finns 135 inkunabler från 1400-talet.

Länk till Stiftsbiblioteket.

Anna Thiel var Ernst Thiels första hustru. Han var industriman, bankir och konstsamlare. Konstmuseet Thielska galleriet är inrymt i det hus som var hans privatbostad.

Ja det var denna skyltsöndag, och även ett exlibris kan väl anses vara en skylt.

Skyltsöndag sköts av BP och om du klickar in dig hos henne hittar du fler söndagsskyltare.

11 kommentarer på “Skyltsöndag #19 – Exlibris

  1. fint, ser dem ibland i böcker jag köper på antikvariat, själv namnar jag inte mina böcker, även om de flesta stannar ganska länge hos mig, lånar sällan ut mina böcker… fått tillbaka dem i dåligt skick. Förr i tiden hade jag klistrade etiketter (de rev jag bort när jag lämnade gamla böcker på loppis). Ibland har folk rivit bort första sidan när de rensat bort böcker.

    Gilla

  2. När jag var ung skrev jag mitt namn i böcker men det gör jag inte längre. Men det är roligt med exlibris. Att köpa en bok som har ett exlibris ger ju en särskild känsla.

    Gilla

  3. På affischen, menar du? Det är ett av exlibrisen i utställningen. Har man valt ett med naken kvinna för att vi ska lägga märke till affischen?

    Gilla

  4. Å… skulle verkligen vilja ha ett Ex libris…. Min farfar hade det och det finns i de av hans böcker som jag har kvar här hos mig.

    Gilla

  5. När jag var ung namnade jag mina böcker , mest för att få dom tillbaka när jag hade lånat ut dom till kompisar.
    En kuriosa i sammanhanget är att bokhandeln i Täby Centrum som 2006 tyvärr köptes upp av Akademibokhandeln faktiskt hette Exlibris i minst 20 år. Så namnet betyder nåt litet extra för mig.

    Å vilken intressant utställning! Gissar att du komma grotta ned dig i den ordentligt!

    Tusen tack för din första skytsamling 2020. Stort tack för länken också:-)

    Gilla

Lämna en kommentar