Tisdagstrion – Böcker jag inte hann läsa under 2019

Alltså, jag vet att jag är lite tjatig, men här har vi Alias Grace av Margaret Atwood igen. I höstas någon gång skrev jag att jag skulle läsa den, men det gjorde jag inte förra året. Nu har jag en rejäl ursäkt förstås. Jag prioriterade bort den till förmån för Tjänarinnans berättelse och The Testaments som kändes mer aktuella. Men nu får jag ta mig samman och läsa den i år.

Mårbackasviten av Selma Lagerlöf köpte jag på bokrean förra året. Och så har den stått på bokvagnen och väntat. Ända tills nu, för jag har faktiskt läst den i år så den hann inte bli hyllvärmare, tack och lov. Mårbackasviten, Selma Lagerlöfs självbiografiska texter, är ganska omfattande men lättläst upptäckte jag när jag satte igång.

Och på tal om självbiografi. 2010-talet var autofiktionens årtionde enligt kultursammanfattningarna. Många har läst Karl Ove Knausgårds självbiografiska svit Min kamp. Men jag har inte läst en enda av böckerna så alltså måste jag åtminstone läsa Min kamp I i år.

Tisdagstrion handlar om tre böcker men nu lägger jag till en fjärde här eftersom jag påstod förra året att jag skulle läsa den. Det är Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez, detta latinamerikanska mästerverk. Jag läste den inte därför att jag upptäckte att det ska komma en ny utgåva i år med översättning av Lina Wolff. Då var det bättre att vänta med den, tyckte jag.

Detta är min kvartett av böcker som jag inte läste förra året. Om du vill veta vad andra bokbloggare inte läste kan du titta in hos Ugglan & Boken.

41 kommentarer på “Tisdagstrion – Böcker jag inte hann läsa under 2019

  1. Jag har läst första delen i Knausgårds Min kamp och man kan väl kort säga att fler blir det inte. Hundra år av ensamhet läste jag då när han fick Nobelpriset. Som jag minns det så plågade jag mig igenom första halvan, sedan blev den bra 🙂

    Gilla

  2. Jag har sista delen i Min kamp-serien kvar att läsa – den är på 1 125 sidor i pocket om jag inte missminner mig. Men jag gillar verkligen serien och Knausgårds detaljerade grottande. Hade tänkt läsa boken under julledigheten, men kanske blir det till påsk eller sommaren. 😛

    Gilla

  3. Jag tycker ändå att du har hunnit läsa imponerande många böcker under 2019! 😀 Det var så längesen jag läste något av Selma Lagerlöf att jag glömt hur det var. Men skulle gärna läsa Mårbackasviten, för jag minns hennes sätt att skriva som lättläst. Knausgård skulle nog däremot få värma min hylla för evigt – om han ens skulle få lov att stå i hyllan.

    Gilla

  4. Vill faktiskt läsa allihop, och eftersom jag just nu lyssnar på Anna-Karin Palms Selma-biografi så blir jag särdeles sugen på Mårbackasviten 🙂

    Gilla

  5. Har läst Knausgårds men det får nog räcka med första delen. Länge sen jag läste något av Selma. Atwood har jag läst något av för länge sen.

    Gilla

  6. Jag har försökt läsa Min kamp men var helt ointresserad. Har läst andra böcker av Atwood och andra av Lagerlöf. men jag vill gärna läsa dem du skrivit om.

    Gilla

  7. Översättningar kan åldras snabbare än en författares originaltext och jag uppskattar Lina Wolffs språk så jag hoppas att översättningen är bra.

    Gilla

Lämna en kommentar