Tisdagstrion – Kärlek med förhinder

Kärlek med förhinder är inte alls ovanligt och nu har det slumpat sig så att jag nyligen har läst tre böcker som passar mycket bra in på det här temat.

Först har vi Lady Chatterley’s Lover av D.H. Lawrence. Om Ladyn som förälskar sig i skogvaktaren. Klassklyftor var ett rejält kärlekshinder på 1920-talet.

Sedan har jag läst Människornas jord av Pramoedya Ananta Toer. Den är årets första fempoängare, en fantastiskt bra bok och i den finns sannerligen kärlek med förhinder och hindret är kolonialmakten.

Och sist men inte minst har vi här Ett halvt liv av kärlek av Eileen Chang. Där är hindren klassklyftor, hyckleri, en illvillig syster och en man som tar vad han vill ha.

Jag har skrivit om alla tre böckerna så titlarna är länkar.

Och vem har givit oss det här spännande temat om inte Ugglan och Boken.

32 kommentarer på “Tisdagstrion – Kärlek med förhinder

  1. Det kan vara så att jag har sett filmatiseringen av Lady Chatterleys älskare, men jag är lite osäker. Och då menar jag den från 80-talet 🙂

    Gilla

  2. Människornas jord rekommenderar jag verkligen. Jag tror jag kommer att läsa den andra delen i kvartetten senare i år. Det blir spännande att se hur den är.

    Gilla

  3. Jo, klassklyftor kan vara ett klart förhinder, på många sätt. Mycket fördomar inblandat också. Människornas jord blev jag nyfiken på nu, ska kolla upp. Tack för tipsen!

    Gilla

  4. Jag tycker att Lady Chatterleys älskare är intressant på många vis. Att den väckte sådan skandal. Som tidsdokument. Som exempel på en syn på sexualitet som är starkt vinklad från mannens sida och som det verkar inte jämställd. Hur han använder våren och allt växande tillsammans med att kärlekenoch lusten växer hos de två älskande. Hoppas att du får glädje av de två andra ifall du läser dem.

    Gilla

Lämna en kommentar