Tisdagstrion – I stadsmiljö

Det första jag tänkte på när jag såg temat för dagens Tisdagstrio var New York-trilogin av Paul Auster. Man kan reta sig på den här boken. Man kan ge upp läsningen ganska snart och undra vad det är för en konstig tom berättelse man läser. Men New York-trilogin är enligt min åsikt värd att läsas och att det som händer sker i stadsmiljö kan ingen förneka. Titeln är en länk till min text om boken.

I många av Patrick Modianos böcker finns mycket Paris och så är fallet med Lilla smycket. Det är en stark historia om den artonåriga Thérèse som ser en kvinna klädd i gul kappa på en metrostation i Paris. Det leder till att minnen från hennes barndom kommer upp. En hjärtskärande berättelse.

Den tredje boken får bli En överlevandes minnen av Doris Lessing. Här har vi en obestämd stor stad i ett land i upplösning. En dystopi som jag har skrivit om på bloggen så titeln är en länk.

Dagens tema kommer som vanligt från Ugglan & Boken. Klicka dig dit så hittar du fler böcker med berättelser i stadsmiljö.

26 kommentarer på “Tisdagstrion – I stadsmiljö

  1. Doris Lessing tycker jag alltid är intressant. Den här dystopin är skriven så att man inte vet vad som är verkligt och vad som försiggår i berättarens huvud.

    Gilla

  2. Jag gillar New York-trilogin, och Modiano är svår att gå förbi om man tänker på Paris-skildringar. Har inte läst den här Lessing, så tack för tipset!

    Gilla

  3. jag var väldigt förtjust i New York – trilogin. Lessings SF – romaner uppskattade jag inte till skillnad från alla de andra som jag uppskattade mycket. Modiano gillar jag mycket

    Gilla

  4. Det finns så mycket att välja på hos Lessing. Våldets barn, en serie kan man väl säga, i fem delar, men man kan nöja sig med en om man vill

    Gilla

Lämna en kommentar