Hett i hyllan #58 – Orientexpressen

Av Grahan Greene har vi en hel rad böcker i hyllan och de flesta av dem har jag inte läst. Han var en brittisk författare och journalist och levde mellan 1904 och 1991. Många av hans böcker är upplagda som thrillers men har ett större djup än vad man vanligen ser inom genren. Genom åren nämndes han ofta som Nobelpriskandidat, minns jag. Men Nobelpriset fick han aldrig. Graham Greene var en av 1900-talets mest lästa författare och han har en stor produktion. De böcker som står i vår bokhylla är bara en liten bråkdel av allt han har skrivit.

Men nu till Orientexpressen. Den publicerades 1932 och blev författarens första större framgång. Färden går från Ostende i Belgien till Konstantinopel i Turkiet. Ombord på tåget finns bland annat en östeuropeisk motståndsman, en arbetslös engelsk balettflicka, en ung judisk affärsman och en bedagad kvinnlig journalist med smak för gin, läser jag på baksidan. Där finns också en succéförfattare och en mördare. Vidare skriver man:

I rykande snöstorm, på den lilla gränsstationen Subotica, når resan sin dramatiska kulmen.

Det här verkar spännande. Agatha Christies Mordet på Orientexpressen publicerades 1934. Undrar om hon blev inspirerad av Graham Greenes bok? Jag vill absolut läsa den här hyllvärmaren.

Orientexpressen av Graham Greene, Bonniers 1982. Översättning: Ingalisa Munck.

Hett i hyllan drivs av Bokföring enligt Monika

8 kommentarer på “Hett i hyllan #58 – Orientexpressen

  1. Jag har för mig att jag har läst något av Graham Green för evigheter sedan, men vilken det skulle vara har jag ingen aning om.

    Gilla

Lämna en kommentar