Jag vill sätta världen i rörelse – en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm

I den här biografin finns Selma Lagerlöf både som privatmänniska, yrkesmänniska och offentlig person. Bortsett från det första kapitlet får man följa hennes liv kronologiskt. Mycket handlar om hennes skrivande men också om privatlivet. Det var intressant att få inblick i alla hennes kontakter med olika starka kvinnor under studietiden, under den period när hon arbetade som lärarinna och senare i hennes liv. Själv måste hon ha haft stor styrka. Hon tvivlade ibland på sig själv, men trodde också att hon skulle bli en stor författare. Och det gjorde hon i en tid och ett klimat när kvinnor och deras verksamhet ständigt förminskades och undervärderades.

Ett stort plus i boken är att den ganska ingående behandlar hur hon kämpar med sitt skrivande, hur hon arbetar och strävar både med skrivandet och för att utveckla sig. Det är ingen plötslig inspiration som har gjort henne till den stora författare hon var. Inspirationen och idéerna finns där naturligtvis, men utan hårt arbete och stor envishet och styrka hade hon nog förblivit okänd.

Anna-Karin Palm har valt att skriva om Lagerlöf genom att citera många brev och jag tycker att det ger ett gediget intryck. Jag har inte tillräckliga kunskaper för att värdera om den här biografin är nära sanningen eller inte. Men det känns så och jag uppfattar att jag har fått en omfattande och levande bild av författaren och hennes tid.

Biografin har stort omfång men den är lättläst och för mig var den spännande och underhållande. Jag får lust att läsa Gösta Berlings saga igen, att läsa Nils Holgerssons underbara resa som jag fick förstörd när jag gick i skolan eftersom vi hade högläsning ur den, en efter en längs bänkraderna. Jag ser också fram emot att läsa Liljecronas hem som jag har med i mitt hyllvärmarprojekt i år. Dessutom har jag stoppat in en annan biografi över Selma Lagerlöf i min läslista på Goodreads, Selma Lagerlöf : Sveriges modernaste kvinna av Anna Nordlund. Den titeln kan jag inte motstå. Dessutom ska det finnas mycket bilder i den boken.

Jag vill sätta världen i rörelse – en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm, Bonniers 2019.

16 kommentarer på “Jag vill sätta världen i rörelse – en biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm

  1. Den ligger i min att-läsa-hög!

    Är mycket förtjust i Selma. Gösta Berling och Jerusalem var stora läsupplevelser för mig.

    Gilla

  2. Jag har börjat men fick nog en överdos och har mer än hälften kvar … Det kändes som om jag var satt på skolbänken och skulle analysera en bok … men jag ska läsa resten också.

    Gilla

  3. Hej! Vad roligt att hitta hit. Här var det trevlig tycker jag.

    Jätteintressant biografi, en fin läsupplevelse.

    Gilla

  4. Visst är den givande. Jag fick veta så mycket som jag inte visste och Selma Lagerlöf blev en hel människa, beundransvärd och generös men också med dåliga sidor. Välkommen tillbaka!

    Gillad av 1 person

  5. Ja precis. Det gillar jag, när författaren försöker beskriva hela den komplexa människan utan att idealisera.

    Gilla

Lämna en kommentar