Tisdagstrion – Blommor buskar och träd

Vad gör man när man får ett sådant tema från Ugglan & Boken och varken är odlare eller naturmänniska? Man kan börja med en novell.

Alldeles nyligen har jag läst Tove Janssons novell Blomsterbarnet och den tyckte jag kunde passa här. En fin novell om en kvinna som aldrig blir riktigt vuxen, som lever i en dröm. Titeln är en länk till min text.

Jag kände inte till Axel Lindén men så upptäckte jag att han hade fått Aftonbladets litteraturpris och dessutom bor på en gård i Östergötland, mitt hemlän, så jag skyndade mig att låna hans första bok, Fårdagboken. Hans andra bok, Tillstånd – varannan gran, varannan tall och andra orimligheter kom förra året. Jag har inte hunnit få ut någon text om den här på bloggen så jag länkar till förlaget.

Mitt tredje tips blir ännu en novell. Som barn fick jag Astrid Lindgrens bok Nils Karlsson Pyssling som innehåller ett antal mer eller mindre mystiska berättelser. En av dem heter Allra käraste syster och handlar om sjuåriga Barbro som just har fått en liten bror. Hon känner att föräldrarna bara bryr sig om brodern och varandra. Men i trädgården finns en rosenbuske som heter Salikon och Barbro kan krypa in under den och komma till en helt annan värld där hennes syster Ylva-li är prinsessa. En fin berättelse som handlar om svåra saker som så ofta hos Astrid Lindgren.

Om du nu klickar in dig hos Ugglan & Boken kan du hitta fler tips, kanske fina trädgårdsböcker, till exempel.

26 kommentarer på “Tisdagstrion – Blommor buskar och träd

 1. Jag har inte läst de två första. Osäker på Nils Karlsson Pyssling. Kan ha läst boken som bär hans namn, men jag har inte läst Allrakärastesyster. Tack för tips!

  Gilla

 2. jag har nog inte läst någon av dina tre. dumt nog köpte jag inte Tove Janssons noveller på rean. Astrid Lindgren har jag inte läst mycket av alls. jag läste boken om hennes föräldrar och den gillade jag mycket. Lindén känner jag inte till alls

  Gilla

 3. Tove Janssons noveller har jag fortfarande inte införskaffat, men Astrid Lindgren-novellen är så fin!

  Om jag skulle tipsa om böcker om blommor, buskar och träd skulle jag skriva om Kristin Hannahs bok Den frusna trädgården, Vit oleander av Janet Fitch och Anne B Ragdes Vila på gröna ängar.

  Gilla

 4. Den där Nils Karlsson Pyssling-boken tyckte jag så mycket om som barn – inte minst Allra käraste syster. Tove Jansson har jag faktiskt inte läst några noveller av, några romaner, utöver Mumin, bara. Axel Lindén låter som någon jag bör kolla upp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s