Tisdagstrion – Framtidsskildringar

Det enda jag kan komma på när det gäller framtidsskildringar är dystopier. Kanske går det inte att skriva en positiv framtidsskildring. Skulle det bli alltför jolmigt och tråkigt? Min trio idag är alltså ganska så dyster. Men där finns också humor vilket kan underlätta för läsaren.

Den första i min trio är Lilo av Erik Hågård, en dystopi där barn utnyttjas i hårt arbete och där torka och översvämning har gjort samhället laglöst och där det inte finns mycket empati. Det låter inte särskilt lockande, men Lilo är en bra bok om barnen Loé och Gawar som försöker klara sig i den hårda världen.

I mitten har vi En överlevandes minnen av Doris Lessing, inte särskilt upplyftande, den heller. Men den skiljer sig från Lilo på så vis att som läsare är man inte helt säker vad som händer inuti den berättande huvudpersonens hjärna och vad som är verkliga händelser. Är allt psykologi?

Så har vi Ödmården av Nils Håkanson som är den senaste som jag har läst. Det är faktiskt en riktigt rolig bok. Fast samtidigt tragisk. Stora delar av Sverige är översvämmat och landet är ockuperat av Nederländerna.

Det var mina framtidsskildringar. Om du går till Ugglan & Boken hittar du fler.

26 kommentarer på “Tisdagstrion – Framtidsskildringar

  1. Den här Lessing-boken har jag inte läst, så tack för tips! Vi får väl se om det dyker upp exempel på positiva framtidsskildringar hos någon idag, men det är ju inte det första man tänker på. Det blir mest elände, faktiskt.

    Gilla

  2. Nej, nu blev det lite konstigt. Jag ville bara säga att det också var väldigt många nya böcker för mig hos de andra bloggarna. Mer än någonsin denna veckan.

    Gilla

  3. Har faktiskt inte läst någon. Den första kände jag inte ens till. Men Ödmården bara måste jag försöka klämma in snart. Den har jag varit sugen på länge.

    Gilla

Lämna en kommentar