Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar

 Arbetarskrivares nya antologi handlar om nuet, det Sverige vi har idag. I boken finns texter om undersköterskors slit i äldrevården, om brevbärare, städare, jobb på bensinmack, lärare, bemanningsföretag, callcenter, arbete på bibliotek, gruppbostad, vakt på häktet, tidningsbud, stadstjänstekvinnor, renhållningsarbetare och om arbetslöshet. Det här blev en lång uppräkning och jag är inte säker på att jag har fått med allt.
Antologins titel säger mycket om innehållet i boken. Sammantaget ger bidragen en svidande kritik mot hur arbetslivet organiseras idag och hur arbetande människor förstörs och slängs bort. Inom vissa yrken går kropparna sönder genom tunga lyft. Inom andra yrken förstör stressen människor psykiskt.
Stressen finns i alla yrkena; att inte hinna jobba på ett vettigt sätt i äldrevården och att ta hand om svåra brukare som kan vara våldsamma; att trasas sönder genom orealistiska krav, datasystem som strular, ständiga omorganiseringar och mer eller mindre dumma "lösningar" på arbetsorganisationen, idiotiska kurser och floskler som är på modet, och att inte kunna koncentrera sig på arbetsuppgifterna i kontorslandskapet; att mer arbete läggs på den som redan går på knäna.
Jag blir ganska arg när jag läser den här boken. Jag tänker att det är ett förskräckligt arbetsliv vi har idag. Och jag tänker: Vilket slöseri med mänskliga resurser. Så dyrt det här måste bli i längden. Ur folkflertalets synvinkel är det både dumt och omänskligt.
Men intrycket av antologin blir ändå inte hopplöst. Det mesta är bra skrivet med fint språk. Kraftfullt. Det känns heller inte som plakatpolitik. Det känns äkta. Antologin har också stor variation. Varje författare skriver på sitt sätt; jag räknar till 40 namn i slutet av boken. Författarna skriver också i olika genrer. I boken finns prosastycken, poesi och även serier. Boken innehåller en stor portion svart humor. Den är faktiskt bitvis riktigt underhållande.
Föreningen Arbetarskrivares nya antologi är en bra och viktig bok som många borde läsa.
Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar, Föreningen Arbetarskrivare 2018. Redaktörer Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson.
Länk till Föreningen Arbetarskrivare.
 
Hanneles bokparadis:

som ung jobbade en ju i vården, tror mera stress nu.

Svar: Mera stress nästan överallt.
Mösstanten

Nilmas Bokhylla:

Den lät lite spännande, särskilt eftersom jag själv är undersköterska. Är dock rädd att det blir för deppig läsning :/

Svar: Nu är jag ju pensionär och slipper stresseländet så kanske är boken lättare att läsa för mig. Men den är väldigt rolig också. Jag kände mig inte superdeppig efter läsningen. Arg och peppad. Det måste gå att ändra på detta vansinne.
Mösstanten

Ninas hus:

Jadu. Jag är så glad att jag inte jobbar i vården längre (fd sjuksköterska) då stressen blev helt galen. Så hamnade jag i skolans värld istället, och inte vet jag om det är så mycket bättre där... Stressen på gymnasieskolan jag jobbade på höll på att knäcka mig helt innan jag hamnade på Komvux. Visst är det mycket här också, men inte på samma sätt. Något måste hända då arbetsvillkoren idag är så snedvridna.

Svar: Ja, du har helt rätt i att arbetsvillkoren är helt tokiga. En sådan enorm förstörelse av mänskliga resurser. Skönt att höra att Komvux fungerar lite bättre. Såg på din blogg att du räknar ner till sommarledighet nu.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: