Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier

Raimond Gregorius är lärare i klassiska språk i staden Bern. En dag på väg till skolan möter han en kvinna som står och läser ett brev på en bro. Hon är portugisiska och hon är så förvirrad att hon skriver ett viktigt telefonnummer på hans panna. Denna händelse får honom att bryta upp ur sitt invanda, trygga liv.
I ett antikvariat i Bern hittar han en bok av en portugisisk man, Amadeo de Prado. Gregorius blir så fascinerad av boken att han bokar biljetter och ger sig iväg till Lissabon. Där söker han svaret på gåtan: Vem var egentligen Amadeo de Prado?
Men Nattåg till Lissabon är ingen rafflande berättelse. Den är lugn och eftertänksam och innehåller många tankar om ansvar och vad det innebär att vara människa. Långa stycken i boken är utdrag ur Amadeo de Prados bok.
Gregorius tillbringar många dagar i Lissabon. Han letar sig fram till olika människor som har känt Amadeo de Prado. En stor del av boken innehåller deras berättelser och de går tillbaka till den tid när Portugal var en diktatur och då människans ansvar och mod verkligen ställdes på sin spets. Under tiden får vi veta mer och mer om Amadeo de Prado, en komplicerad och stolt man som i boken Gregorius har hittat rannsakar sig själv och sina motiv. Jag känner att han är huvudperson i boken. Gregorius framstår som ganska blek även om han funderar mycket över en del händelser i sitt eget liv.
Kan jag rekommendera den här boken? Jag blev nog lite besviken, framförallt därför att jag hade väntat mig något annat, inte så långa filosofiska utredningar och så mycket eftertänksamhet. Inte så många lärda utläggningar. Men ställer man bara in sig på det är boken värd att läsa. Det är en ovanlig bok som stannar kvar i mitt sinne efter läsningen.
Nattåg till Lissabon, Bonnier pocket 2010. Översättning: Lars W Freij. Första svenska utgåvan kom ut 2009.
 
Hanneles bokparadis:

denna verkar intressant

Hanneles bibliotek:

Bille August har gjort en film, finns på biblioteket, men boken finns inte i Göteborgs alla 25 bibliotek.

Svar: Min man har sett filmen och blev inte helt förtjust.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

ord och inga visor:
https://tidningenkulturen.se/arkiv/5069-litteratur-pascal-mercier-nattag-till-lissabon

Svar: Har kollat. Rolig recension. Delvis håller jag med. Jag kände också att det var en pretentiös konstruktion. Men jag tycker ändå att jag hade behållning av boken. Jag brukar försöka hålla mig öppen och se det som är positivt med en bok. Sedan jag började blogga har jag bara läst en bok som jag absolut inte kunde rekommendera. Den var från 1970 elle 80-talet så den skrev jag inte om. Finns ingen anledning att varna för en sådan bok. Den läser ingen i alla fall. Skriver man om nya böcker däremot... Konstigt att den inte finns ändå att låna.
Mösstanten

Jessica Högberg:

Jag tänker att om man läser mycket som du (eller bara plugg som jag) kan det vara skönt att läsa en sån bok och bara... skaka ur hjärnan??

Svar: Mja, jag skulle nog rekommendera en rakare bok i så fall, utan så mycket filosofiska funderinga, men där filosofin och funderingarna finns inbyggd i gestaltningen. Har precis läst Pappan och havet av Tove Jansson. Den är sån.
Mösstanten

Emma Engström:

Lät som att det kunde vara en intressant bok! :)

Svar: Det är den, men som jag skrev så blev jag inte helt nöjd när jag läste den.
Mösstanten

Carolina:

Tråkigt att bli besviken över en bok man hade förväntningar då..

Svar: Sånt händer ibland. :-)
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(litar nog inte på den här mannens omdöme:
https://www.youtube.com/watch?v=0_dC-QTNtBY

Hanneles bokparadis:

(Nikanor Teratologen - ten Niclas Birger Lundkvist verkar vara lite annorlunda)

Svar: Åh, jag tänkte inte på vem som hade skrivit recensionen. Ja han kan kanske ha orsak att ogilla boken även av politiska skäl.
Mösstanten

Kraka:

Storytel har den bara på engelska. Men jag la den i min bokhylla så får vi se om jag hinner/orkar lyssna på den. Jag läser ytterst sällan skönlitteratur numera. Lyssnar istället. Läser däremot massor av facklitteratur/kurslitteratur.

Svar: Det är förståeligt att du inte har möjlighet att läsa skönlitteratur. Om du skulle lyssna på boken vore det intressant att få veta vaddå tycker.
Mösstanten

Mrs Kjellström :

så mkt du läser, hade jag aldrig orkat med haha

men ett o annat boktips har jag tagit åt mig faktiskt :D

Svar: Det är ju ett stort intresse och en stor glädje för mig att läsa helt enkelt.
Mösstanten

Lillan Kind:

Först tänkte jag att boken verkar intressant, men sen ångrade jag mig lite för just nu är jag inte så sugen pretentiösa böcker.

Svar: Nej man ska nog inte läsa den boken om man inte är i väldigt god form och har tid och naturligtvis lust att läsa en bok av det slaget.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: